Sok év börtönt kaphat a spanyol hercegnő és a kézilegenda

Inaki Urdangarin, Krisztina hercegnő, kézilabda, per, sikkasztás
Spain's Princess Cristina (R) and her husband, former Olympic handball player Inaki Urdangarin leave after a hearing at the courtroom in the Balearic School of Public Administration (EBAP) building in Palma de Mallorca, on the Spanish Balearic Island of Mallorca on February 9, 2016. The trial for corruption in a high stakes case of Spain's Princess Cristina, the sister of King Felipe VI, and her husband, former Olympic handball player Inaki Urdangarin, started again today in Palma.
Vágólapra másolva!
Kedden megkezdődött a bírósági tárgyalás, ami lázban tartja Spanyolországot: VI. Fülöp spanyol király nővérét, Krisztinát és férjét, az olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros Bajnokok Ligája-győztes Inaki Urdangarint a 6,1 millió eurós közpénzcsalással vádolják. Korábban a spanyol királyi családból még senki nem került vád alá, így az ügy ismét megrengetheti az alkotmányos monarchiát.

Inaki Urdangarin 1986-ban, 18 évesen került a Barcelona kézilabdacsapatához, és a katalánokkal hatszor nyert BEK-et, illetve Bajnokok Ligáját (1991, 1996, 1997, 1998, 1999 és 2000), kétszer KEK-et (1994, 1995), tízszer volt bajnok, kilencszer Király-kupa-győztes.

A válogatottban 154 alkalommal játszott, az 1992-es barcelonai olimpián még csak ötödik lett a válogatottal, de 1996-ban Atlantában és 2000-ben Sydney-ben egyaránt bronzérmet nyert, és tagja volt a 2000-ben Európa-bajnoki bronzot szerző csapatnak is.

Inaki Urdangarin az 1996-os atlantai olimpián Forrás: AFP

Atlantában ismerkedett meg az akkori király, János Károly lányával, Krisztinával, akit 1997. október 4-én feleségült vett. Az aktív játéktól 2000-ben vonult vissza (a Barcelona éppen az ő pótlására vásárolta meg az akkor 18 éves Nagy Lászlót a Szegedtől), rövid ideig a Spanyol Olimpiai Bizottság alelnöke volt, majd egy nonprofit tanácsadó cég, az Instituto Nóos (Noos Intézet) élére került, ahol 2003 és 2007 között dolgozott.

Sikkasztás és fantomcég

A botrány 2011-ben robbant ki, amikor a hatóságok a hercegnő férjét azzal gyanúsították, hogy

a Nóos Intézet elnökeként éveken át közpénzt sikkasztott el.

A sportrendezvényeket szervező társaság a királyi család kapcsolatait felhasználva elsősorban a Baleár-szigetek és Valencia tartományok révén komoly pénzhez jutott (spanyol források szerint négy év alatt 16 millió eurós bevételt könyvelhetett el), de ezek nagy része külföldi számlákon landolt.

A társaságot állítólag azért alapították, hogy pénzeszközeit más vállalatokhoz, például az Aizoon fantomcéghez irányíthassák át. A vád szerint a házaspár ezen pénznek köszönhetően tartotta fenn fényűző életmódját, az Aizoonon keresztül újította fel barcelonai kastélyát, vett táncleckéket és Harry Potter-könyveket.

Krisztina sem úszta meg

Urdangarinra, a per elsőrendű vádlottjára

az ügyészség 19 és fél éves börtönt és 3,5 millió eurós pénzbüntetést kért,

míg Krisztinát adócsalásban való közreműködéssel vádolják, amiért akár nyolc év börtönbüntetést is kaphat.

Ketten akár 27 év börtönt is kaphatnak Forrás: AFP/Jaime Reina

Ugyan a védőügyvédje és a vádat képviselő ügyész is az infánsnő felmentését kérte, mivel a hercegnővel szemben nem az adóhatóság és a spanyol állam, vagyis az ügyben károsultak tettek feljelentést, hanem egy harmadik fél (a Tiszta Kezek nevű civil csoport), de a bíróság múlt pénteken úgy döntött, elutasítja a beadványt.

A hercegi címeknek annyi

Az eset olyannyira beszennyezte a monarchia hírnevét, hogy végül 2014-ben János Károly lemondásához vezetett, így került a helyére fia, Fülöp. Az új király megpróbálta modernizálni a monarchiát és helyre állítani a népszerűségét. Külső auditcéget kért fel a palota számláinak felülvizsgálatára, és 2015-ben megfosztotta a nővéré és férjét a Palma de Mallorca hercegnője és hercege címtől.

Amikor még minden a legnagyobb rendben volt Forrás: AFP

Az ügy tárgyalása kedden kezdődött, az eljárás során 363 tanút fognak meghallgatni, az elsőfokú ítélet június végére várható.