Vágólapra másolva!
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) két hete megválasztott vezérkara kinevezte az új szövetségi kapitányokat: a férfiaknál Ivkovics Sztojan, a nőknél Bencze Tamás lett a szakvezető.

"Az augusztusban kezdődő Eb-selejtezők miatt ez volt az egyik legfontosabb teendőnk, olyan szakembereket kértem fel, akik a leginkább össze tudják rázni a játékosokat. A nők számára az Eb 1-5. helye, azaz a pekingi olimpiára való kijutás a cél, melynek eléréséhez tanácsadóként számítok a posztot visszautasító Rátgéber Lászlóra. Bencze Tamás egy futottak még-csapatból három év alatt remek gárdát alkotott Zalaegerszegen, bízom benne, hogy a nemzeti együttesnél is bizonyít majd.

A másfél évtizede Magyarországon élő Ivkovics Sztojan hívó szavára pedig várhatóan kevesen mernek nemet mondani, ellenük egyébként erélyesen fel kívánok lépni" - mondta első hivatalos sajtótájékoztatóján Berényi János MKOSZ-elnök hozzátéve, hogy a kapitányok megbízatása az Eb végéig szól, hosszabbítási opcióval.

A sokszoros válogatott Bencze beköszönőjében kifejtette, hogy azért vállalta el a feladatot, mert meg van győződve arról, hogy ha a klubok is segítik munkáját, ki tudja juttatni az Eb-re a válogatottat. A tréner pályaedzője a soproni Székely Norbert, az alakulat menedzsere pedig a szegedi Szetey András lesz.

"Nem vagyok egyszerű ember, és egyelőre nem tudom felvázolni a szakmai elképzeléseimet, mivel nem világos még, hogy kikre építhetek. A példaképnek tekintendő Dávid Kornél számára mindig nyitva áll az ajtó, akár egy nappal a meccs előtt is betoppanhat. Már tavaly is hangoztattam, hogy legalább két magyar játékosnak kellene lenni a pályán minden bajnokin, ebben a koncepciómban most felkerült a pont az i-re, hiszen a nemzeti csapatot irányíthatom" - mondta a pécsi férficsapatnál szakmai igazgatóként is munkálkodó Ivkovics, akinek segítője a szolnoki Pór Péter lesz, míg a csapatvezetői tisztséget a korábbi válogatott Halm Rolland kapta meg.

A bosnyákokkal és a bolgárokkal egy pótselejtező-csoportba sorsolt férfiak augusztus 25-én, míg a bolgárokkal és az izraeliekkel összekerült nők négy nappal később kezdik meg menetelésüket.