Vágólapra másolva!
A San Antonio Spurs idegenben 75-72-re legyőzte a Cleveland Cavalierst az NBA-nagydöntő harmadik mérkőzésén, így 3-0-ra vezet a négy győzelemig tartó párharcban. Az utolsó tíz másodpercben kétszer is hosszabbításra menthette volna a meccset a Keleti főcsoport bajnoka, azonban a fináléban eddig önmagához képest gyenge teljesítményt nyújtó LeBron James nem tudott élni a lehetőséggel.

NBA-döntő, 3. mérkőzés:
Cleveland Cavaliers - San Antonio Spurs 72-75 (18-16, 20-24, 12-15, 22-20)
ld.:
James 25, Pavlovic 13, Gooden 13 (12 lepattanó), Ilgauskas 12 (18 lepattanó), illetve Parker 17, Duncan 14, Bowen 13
az állás: 3-0 a San Antonio Spurs javára

Élethalál meccsre készülődött a Cleveland Cavaliers a San Antonio Spurs ellen az idei esztendő NBA-döntőjének harmadik összecsapásán. A történetük első nagydöntőjében érdekelt Lovagok nagyon simán veszítették el a sorozat első és második meccsét - nem is annyira az eredmény, sokkal inkább a mutatott játék tekintetében -, így többet nem hibázhattak, hacsak nem akarták mély meghajlás kíséretében átnyújtani a bajnoki aranygyűrűk megszerzésének könnyed lehetőségét az előzetesen esélyesebbnek tartott vetélytársnak.

A találkozó kulcskérdése volt, hogy fel tud-e javulni a Cleveland szupersztárja, LeBron James, aki a két San Antonio-i összecsapáson jóindulattal is csak árnyéka volt alapszakaszbeli önmagának, illetve a Spurs fővezére, Tim Duncan át tudja-e menteni az első két meccsen nyújtott nagyszerű teljesítményét Clevelandbe is.

Érezhetően feltüzelt állapotban kezdett a Cavs, hiszen hiába vezethette a Spurs az első támadást, Gooden rögtön betakarta Duncant, majd bizonyítandó a vendégek idegességét Parker mindkét büntetőjét elhibázta. Duncan aztán igazolta kivételes klasszisát, hiszen csapata első hat pontját ő szerezte, míg a másik oldalon az első negyed első felében a ritmust továbbra sem találó James helyett inkább a montenegrói Pavlovic villogott.

A Cavsnél Varejao váltotta a megsérült Ilgauskast, a rendkívül kellemetlen stílusú brazil center pedig rögtön elkezdte elvenni Duncan kedvét a játéktól, amire aztán James még rátett egy lapáttal, hiszen Gooden után ő is lesapkázta a vendégek középjátékosát. Varejao támadásban is hozzátette a magáét, míg a másik oldalon Bowen két triplával tartotta versenyben csapatát.

Forrás: EPA

Bowen remekül pótolta az ezúttal halvány Ginóbilit: jó védekezés, plusz négy tripla

A negyed végén 18-16-ra vezetett a Cavs, mégpedig úgy, hogy a Spurs - a döntő első két meccsén parádézó - szupertriójából ezúttal Ginóbili és Parker egyetlen pontot sem szerzett.

A második játékrész elején James egy megtorlatlan könyökössel fordult le Bowenről, a gólpasszt pedig Ilgauskas húzta a gyűrűbe, kialakítva az addigi legnagyobb, hatpontos különbséget (23-17).

A második negyed közepéig kellett várni az előző meccsen 30 pontig jutó Parker első kosarára, szükség is volt rá, hiszen Ilgauskas dupláját, valamint Jones tripláját követően szökni látszott a Cavs. James beütötte a harmadik faultját (le is ült villámgyorsan), Ilgauskas viszont kierőszakolta ugyanezt Duncannél, így utóbbi is húzhatta a melegítőjét.

Gregg Popovich érezte a bajt, időt is kért, azonban egy gyors Pavlovic-Gibson lerohanást követően nyolcpontosra hízott a hazai előny, amit aztán Barry hármasa faragott ötre, Parker ziccere háromra, Horry triplája pedig egálra. A dudaszó pillanatában Parker aztán újra betalált, így egy 10-0-s rohamot követően végül a gyakorlatilag az egész első félidőben hátrányban lévő Spurs mehetett előnnyel a nagyszünetre (38-40).

Jobban kezdte a második félidőt a SAS, a Cleveland három perc alatt mindössze egy Ilgauskas-duplát tudott felmutatni. James ezt követően is jobbára csak szenvedett, bár egyszer-egyszer megvillant, és begyötört egy-egy duplát.

Nem játszott jól a Cavs, de fogcsikorgatva harcolt a Keleti főcsoport bajnoka. Ilgauskas nagyszerűen lepattanózott, Gooden remek félhorogja pedig az egyenlítést jelentette a Lovagoknak (48-48). A döntetlen állásról Barry hármasa mozdította el a csapatokat, a másik oldalon ismét James birkózott be egy közelit.

Bowen berámolta a negyedik tripláját is, ezzel a mérkőzés során a legnagyobb különbséget regisztrálhattuk a vendégcsapat javára (50-55). Hazai részről Pavlovic és Gibson is tüzelt rendületlenül, azonban mindketten pocsék - és egyre romló - teljesítménnyel.

Forrás: EPA

Mike Brownnak, a Cavs főedzőjének körülbelül ennyire tetszett csapata produkciója

Barry hárompontosával indult az utolsó negyed, ezzel már nyolc ponttal vezetett a Spurs, Mike Brown azonnal időt is kért. A Cavs kínlódott, a hárompontos vonalon kívüli dobásokkal szemben pedig gyakorlatilag be voltak oltva a hazaiak.

Duncan duplájával már tíz volt közte, a másik palánk alatt viszont James egy létfontosságú 2+1-es kombinációval versenyben tartotta csapatát. Gooden révén öt pontra jött fel a Cleveland, azonban elég volt egy Parker-dupla, majd egy Finley-tripla, és újra tíz pontra hízott a Spurs-előny.

Pavlovic végre betalált kintről, majd ismét jött a nagyon küzdő James, egy újabb kosár plusz büntető megoldással, és máris csak négy pont volt a különbség. A harcos Cavs-vezér kétszer is tovább csökkenthette volna két csapat közötti távolságot, azonban mindkét esetben gyakorlatilag a gyűrű mélyéről pörgött ki a labdája.

Gooden valóssággal letépte a mezt Duncanről, ezzel kipontozódott, ami viszont rosszabb hír volt a hazai szurkolóknak: a sértett mindkét büntetőt bedobta. Az utolsó perc kezdetén Parker triplájával eldőlni látszott a mérkőzés, azonban az ellentámadásból Pavlovic is suvasztott egy hármast, így továbbra teljesen nyílt volt a csata. Az egész este szenvedő Ginóbili csak egy büntetőt értékesített (70-73), így 10,4 másodperccel a vége előtt Mike Brown még elmagyarázhatott fiainak egy triplára kihegyezett figurát.

James duplát dobott, a másik oldalon ismét Ginóbili állhatott a büntetővonalra, ezúttal azonban mindkétszer betalált (72-75), így 5,5 másodperccel a vége előtt Mike Brown ismét időt kért. Az akciót természetesen Jamesre játszották ki, ő azonban elrontotta a hármast (az igazsághoz tartozik, hogy a vele szemben védekező Bowen mozdulatát a meccs közepén a mezőnyben valószínűleg lefújták volna), így 75-72-re végül győzött a Spurs.

Összesítésben már 3-0-ra vezet a Popovich-banda, és példátlan bravúrt kell véghezvinnie a Clevelandnek, ha innen meg akarja fordítani a nagydöntőt. A Cavs ezúttal sem játszott jól, de nagyon akart, ezúttal azonban ez, valamint a hazai közönség támogatása is kevés volt a San Antonio ellen.

Folytatás magyar idő szerint péntek hajnalban, ugyancsak Clevelandben.