Vágólapra másolva!
A vízilabdán és a labdarúgáson kívül gyakorlatilag nem akad olyan csapatsportág, amelyben a budapesti csapatok szerepe érvényesülne. Amíg húsz évvel ezelőtt arról beszéltünk még, hogy a főváros-központúság megöli a vidéki műhelyeket, addig a rendszerváltással a visszájára fordult minden. Manapság a vidéki klubok uralják a kosárlabda-, a röplabda-, kézilabda- és a jégkorongéletet, azaz cseberből vederbe kerültek a sportágak. Az arany középút visszaállítására, de még megközelítésére sincs nagyon esély.

Az 1990-es évek elején nemcsak az állam vonult ki a komolyabb egyesületek mögül, hanem a vállalatok privatizációjával nem maradt pénz semmire - nemhogy a sportra. Így aztán olyan nagy nevek tűntek el, mint a Csepel, a Ganz-Mávag vagy a Tungsram, az önkormányzatok nem vállalták a finanszírozást, egy-egy vidéki kisvárosban azonban a lokálpatriotizmus némi anyagi segítséggel is párosult.

Kosárlabdában sem történt ez másképp.

A hölgyeknél 1991-92-ben a Vertetics István vezette PVSK-Co-Order volt az első vidéki bajnokcsapat, a következő évben a Soproni VSE-GYSEV diadalmaskodott, s leszámítva az 1993-94-es (Tungsram SC) és az 1996-97-es (FTC) évadot, csakis a pécsi és a soproni hölgykoszorú diadalmaskodott.

Jelenleg a BSE és a BEAC jelenti az állandóságot, szerencsére a Vasas-Csata jóvoltából hosszú idő után három csapat szerepelhet a legjobbak között

A férfiaknál az 1986-87-es szezonban a Körmend lett az első vidéki csapat, amely bajnoki aranyat tudott nyerni, a következő évben a Zalaegerszeg jött, s bár 1988-89-ben a Csepel, illetve a Tungsram-Honvéd (1992-93, 1993-94), később Danone-Honvéd (1994-95, 1996-97) révén még akadtak fővárosi fellángolások, tíz éve csak vidéki klub képes diadalmaskodni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=tdn5Dl0nvva3qi38


S lehet, így is marad sokáig, hiszen jelen pillanatban egyetlen csapat szerepel az élvonalban, a MAFC, amely esetében hetekkel ezelőtt megpendítették az esetleges csőd lehetőségét is, ám úgy tűnik, a csapat kilábalt a hullámvölgyből.

"Nincsen csőd, meg lett beszélve az anyagi rész, mindenki megkapja a pénzt. Nincs bizonytalanság" - állította Dinnyés Attila vezetőedző, aki hozzátette: "Szeretnénk bennmaradni."

A másodosztály sem bővelkedik fővárosi együttesben, az NB I/B keleti csoportjának középmezőnyében szerénykedik a Bp. Honvéd, illetve az Óbudai Kaszások csapata.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=M41AqkEmzyfk2XNK


"Terveink ugyan vannak, de anyagi akadályokba ütközünk. Keresünk minden olyan megoldást, ami előre vinne bennünket, ám sajnos Budapesten nagyon nehéz megtalálni azokat, akik hajlandóak segíteni" - nyilatkozta az [origo] kamerája előtt Gyurasits István, a Bp. Honvéd szakosztályvezetője.

"Nincs a világon egy olyan főváros, ahol ne lenne számottevő kosárcsapat. Pillanatnyilag itt ennek nem látom jelét. Amatőr játékosokkal játszunk, akik tehetségesek, de például idén is négy olyan játékosunk távozott, akiben nagy jövő van."