Vágólapra másolva!
Az MKB-Euroleasing Sopron hazai pályán magabiztos győzelmet aratott a lengyel Kraków felett a nőikosárlabda-Euroliga két győzelemig tartó nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A MiZo Pécs 2010 bravúrral, 61-60-re nyert az olasz Venezia otthonában.

Eredmény:
MKB-Euroleasing Sopron - Kraków (lengyel) 81-58 (17-16, 22-20, 23-10, 19-12)
a legjobb dobók:
Milovanovic 23/3, MacLeod 17, Krivacsevics 14, Horti 11, illetve Kobryn 12, Maksimovic 12, Dupree 10
az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1-0 a Sopron javára.

A rangos esemény - az Euroliga kieséses szakaszának első erőpróbája - ellenére lassan szállingóztak a nézők az MKB Arénába, tíz perccel a feldobás előtt még csak erős félház volt a tribünön.

A mintegy ötvenfős vendégtábor ekkor még visszafogottan, a hatalmas dobokat félretéve figyelte a bemelegítést, míg a hazai szurkolók inkább Magyarország-Koreai Köztársaság világbajnoki kézilabdameccs gólról gólra változó eredménye miatt ültek feszült csendben.

Aztán amikor megjelent a 28-27-es magyar győzelem híre a kivetítőn, hirtelen visszatért az élet a mintegy 1400 nézőbe, és egy csapásra "robbant a csarnok".

Horti Dóra, Jelena Milovanovic és Kathleen MacLeod is beköszönt a megilletődötten kezdő krakkóiaknak, akik csak a 4. percben, 8-0-nál találtak először a gyűrűbe, a Tuvic néven korábban Pécsett légióskodó Slobodanka Maksimovic révén. Hamarosan kialakult a "közte tíz" (14-4), ám a nyitónegyed végére Dominique Canty távoli dobásaival kiegyenlítettek a lengyelek (16-16).

A hatalmas termetű Ewelina Kobrynra és Maksimovicra építő rivális a 12. percben vette át először a vezetést, ám Milovanovic triplája valamelyest megnyugtatta a zöld-sárga híveket. Némi aggodalomra adott okot, hogy a nagyszünetig nem sikerült 2-3 pontnál jobban leszakítani a Krakówot, 20 perc elteltével 39-36 volt az állás.

Az első félidő statisztikájából MacLeod - a mezőny legjobbjának - örvendetes 13 pontja mellett kitűnt, hogy a házigazdák öt kísérletből csak egy hármast dobtak be, továbbá tízzel kevesebbszer próbálkozhattak a büntetővonalról, mint az ellenfél.

Fordulás után szinte állva hagyta a vendégeket a fantasztikusan védekező magyar bajnok, a harmadik szakasz végére 62-44 állt a táblán, Milovanovic pedig már 21 pontnál járt. A megnyugtató előny tudatában Székely Norbert együttese igazi örömkosárlabdát mutatott be a zárófelvonásban, a közönség 68-48-nál ujjongva skandálta, hogy "húsz! húsz!", a lengyelek pedig ekkor már alighanem a pénteki folytatáson gondolkodtak. A soproniak a második félidőben remek formába lendültek, ami nemcsak a krakkói "visszavágóra", hanem az esetleges negyeddöntőre is sokat ígér.

A második találkozóra három nap múlva Krakkóban, a harmadikra - szükség esetén - pedig jövő szerdán ismét Sopronban kerül sor.

Székely Norbert vezetőedző: "A nagyszünetben csak annyit mondtam a lányoknak, hogy ugyanazt csinálják, mint addig, mert jó úton haladtunk. Utána tovább javult a lábmunkánk, jobban olvastuk a lengyelek támadásait, és kiszorítottuk őket a palánk alól, kockázatosabb külső dobásokra kényszerítve őket. A hátralévő két meccsből egyet kell megnyernünk, remélhetőleg ez már Krakkóban bekövetkezik."