Vágólapra másolva!
Férfi vonalon 1958-ig, női szakágként 1948-51, majd 1995-2000 között próbált gyökeret verni a Ferencvárosi Torna Club szakosztályai között a kosárlabda. Utóbbi időszak bajnoki aranya és kupagyőzelme sem volt elegendő ahhoz, hogy életben maradjon a zöld-fehérek női csapata, ám úgy tűnik, 2009-től újabb (siker)korszak köszönthet a IX. kerületiekre. Az NTE-Ferencváros ugyanis a következő szezontól az FTC szakosztályaként folytatja szereplését.

Nemcsak Magyarországon, de talán világviszonylatban is ritka, hogy egy szakosztály néhány éves regnálása során kupagyőztes és bajnoki aranyérmes csapatot mutathasson fel, majd sikerei csúcsán egyik napról a másikra megszűnjön. Valami hasonló történt a Ferencváros nőikosárlabda-csapatával. 1951 után 44 évet kellett várniuk a fradistáknak, hogy újra női kosarasoknak szurkolhassanak, a megszűnő Tungsram együttesét az akkori klubvezetés egy az egyben átvette.

Így 1995-ben olyan csillagok érkeztek a Népligetbe, mint a kanadai válogatott irányítója, Karla Karch, Seres Éva, Károlyi Andrea, Béres Tímea, illetve Újvári Eszter. A csapat pedig szárnyalt, 1996-ban megnyerte a Magyar Kupát, majd egy évvel később úgy nyertek bajnoki aranyérmet Turcsics Sándor tanítványai, hogy a mindent eldöntő ötödik mérkőzésen a BSE otthonában diadalmaskodtak.

1999-ben még azt a bravúrt is bemutatták a zöld-fehérek, hogy a Lisa Leslie vezette amerikai válogatottat 73-70-re legyőzték - a Dream Team az akkori európai turné egyetlen vereségét szenvedte el, a Rózsahegyet kétszer, a Pécs és a Valenciennes együttesét egyaránt legyőzte.

2000-ben pénzügyi gondok miatt megszűnt a csapat, s kilencévnyi csend után váratlanul jött a május 5-i hír: közel egy évtizednyi szünet után újra nőikosárlabda-szakosztály alakult a Ferencvárosi Torna Club keretein belül.

"Az FTC elnökségének 2009. április 28-i valamint a Sportigazgatóság ülésén egyhangúlag elfogadták a nőikosárlabda-szakosztály felvételét. A régi-új szakosztály célja, hogy középtávon egy stabil anyagi háttérrel rendelkező, más klubok számára mintaként szolgáló saját utánpótlásából bátran merítő első osztályú nőikosárlabda-szakosztályt adjon a hazai kosárlabda-társadalomnak és a Fradi családnak. A leendő csapat magját, a jelenleg is a kilencedik kerületben versenyző NTE-Ferencváros csapata fogja nyújtani" - állt a közleményben.

De hogyan jött az ötlet, milyen háttérrel, elképzelésekkel vág neki a következő szezonoknak az FTC nőikosárlabda-csapata? Erről kérdeztük Eperjessy Márton szakosztályvezetőt.

"Az FTC nőikosárlabda-szakosztálya 2000-ben szűnt meg, azóta sem akadt olyan fővárosi klub, amely bajnoki aranyat tudott volna szerezni" - mondta az [origo] megkeresésére Eperjessy Márton. "Miután financiálisan ellehetetlenült, 2008 nyarán a MAFC megszüntette szakosztályát, s mivel a Nemzeti Torna Egylet amúgy is tervezte egy nőikosár-csapat létrehozását, gyorsan sikerült megegyezni."

Forrás: MTI

Egykoron Seres Éva is erősítette a Ferencváros nőikosár-csapatát

A frissen alakult klub a ferencvárosi önkormányzat mellett talált támogatókat, így el tudott indulni a másodosztályban. "Az idei szezonról bátran elmondhatjuk, nem más, mint egy baráti társasággal történő versenyzés. A keretben akadnak nagy nevek, például a sokszoros válogatott Zsolnay Gyöngyi és Cserny Réka, akik visszavonultak ugyan az élsporttól, de a jó társaság kedvéért eljárnak a meccseinkre. Persze, rájuk már nem lehet hosszútávon alapozni, ők nem akarnak az élvonalban kosarazni, de biztos vagyok benne, hogy azért a következő idényben is fel-fel fognak tűnni. Réka a mai napig is brillírozik a pályán..."

Eperjessy szerint közel féléves tárgyalássorozat után jutottak el a megegyezésig az FTC-vel. "Nehezen indult, hiszen mindenkiből a régi emlékek törtek elő, a 2000-es megszűnés kálváriája. Szerencsére szakmai programunkkal sikerült meggyőzni az elnökséget, végül többséggel szavazták meg felvételünket az FTC szakosztályai közé. Úgy tűnik, bíznak bennünk, nekünk pedig ezt a bizalmat meg kell hálálnunk."

A jövőkép egyértelműnek tűnik: a 2009-2010-es évadban meg kell nyerni az NB I/B-s bajnokságot, s saját jogon fel kell kerülni a legjobbak közé. Ugyan az utóbbi évtizedben megszaporodott több sportágban is az indulási jog megvásárlása, ám Eperjessy szerint ez a módszer nem fér bele az FTC imidzsébe.

"Komoly figyelmet kell fordítanunk az utánpótlásra. Hamarosan megindul a toborzóprogram, amelyet elsősorban ferencvárosi, és a környező kerületek iskoláiban hirdetünk meg. A program célja, hogy megszerettessük a kosárlabdát mindenkivel, s nyissunk a tömegsport irányába is. Mindenkit várunk, olyanokat is, akik egyszerűen csak mozogni szeretnének.

Az egyik fő pillér a kosárovi-program lesz, amelynek keretében egészen kicsi korban felmérjük, kik azok, akiknek megfelelő a képessége ahhoz, hogy versenyzőként is jó teljesítményt nyújthasson. Labdás játékok során felmérhetjük, melyik gyerek képes az összpontosításra, ki milyen ügyes és iskolaérett."

Jövőre a jelenlegi csapat magja mellett néhány játékossal erősítünk, akad köztük néhány olyan, akit élvonalbeli együttestől szerződtetünk majd. Neveket azonban csupán két hét múlva szeretnék mondani" - mondta Eperjessy.

A kosarasok a többi ferencvárosi szakosztály mintájára kft. formában működik, a klub 52 százalékot, a kft. 48 százalékot birtokol majd. A kosárlabda önálló költségvetéssel fog működni, azaz nem kap anyagi támogatást az egyesülettől, ám használhatja az FTC nevet és a klub népligeti csarnokát.

"Ugyancsak az atléták, kiegészülve néhány vízilabdázóval kezdték el űzni ezt az egyre népszerűbb sportágat a 30-as évek elején, ám akkor még nem tudott gyökeret ereszteni a Fradiban. Nem úgy az ötvenes években, az ÉDOSZ-szal való kapcsolatban, férficsapatunk az első osztályban játszott egészen 1958-ig, amikor kiesett és felbomlott. Női vonalon 1948-ban indultunk, akkor még eredménytelenül, három év meddő próbálkozás volt csupán. De 1995-ben újjáéledt a Fradi nőikosár-csapata, amikor a Tungsramtól egy komplett csapatot igazoltunk, amelyik Magyar Kupa- és bajnoki győzelemmel is megörvendeztetett minket, a közönség gyorsan a szívébe zárta a lányokat. Sokan ma is sajnálják, hogy az anyagiak közbeszóltak és el kellett engedni a kezüket. A legújabb hírek szerint az NTE-Ferencváros női csapata révén újra lesz kosárlabda-szakosztálya a Fradi-családnak."
(Részlet Dr. Springer Miklós, az FTC 110. születésnapjára megírt ünnepi beszédéből)