Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn hatályon kívül helyezte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) 2007. március 9-ei küldöttgyűlésének határozatait, élükön Berényi János elnök kinevezésével.

A Kosarinfo.com értesülése szerint az LB hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla tavaly júniusi ítéletét, hatályba léptetve ezzel a Fővárosi Bíróság (FB) korábbi döntését, amely megsemmisítette a három évvel ezelőtti döntéseket, köztük a tisztújítást is.

Az FB annak idején azzal indokolta állásfoglalását, hogy a szövetség mandátumvizsgáló bizottsága az előírtnál később küldte szét a felhívásokat a kluboknak, így többen nem tudtak idejében - a tanácskozás előtt 15 nappal - küldöttet állítani. Az elnökválasztáson Berényi János 67-36-ra nyert a másik jelölttel, Németh Lászlóval szemben.

"Mivel Berényi János két hete lemondott, sok mindent nem jelent a Legfelsőbb Bíróság döntése, amelyhez majd a kézhezvétel után fűződik bármilyen joghatály" - nyilatkozta Ruttner György, aki a múlt szerda óta irányítja ideiglenesen az MKOSZ-t. "Ha Berényi János nem mondott volna le, akkor már csak néhány hétig lenne a kosarasok első embere, az viszont nem igaz, hogy minden döntése érvényét veszti, mint ahogy az elnökség még megmaradt része sem válik törvénytelenné."

Berényi János a portálnak tagadta, hogy február 23-ai döntésének köze lenne az LB mostani verdiktjéhez: "Csak megerősíteni tudom, amit a lemondásom indokaként megjegyeztem, vagyis: az értelmetlen gáncsoskodások túl sok energiámat emésztették fel, ráadásul egyre kevesebben maradtak mellettem azon barátaim, kollégáim közül, akikkel közösen vállalkoztunk a magyar kosárlabdasport rendbetételére, megújítására. Már korábban elhatároztam, hogy búcsút intek, és ennek semmi köze a bírósági döntéshez, amelyet egyébként nem értek, ugyanis biztos voltam a győzelmünkben."

Az MKOSZ a jövő vasárnap tartja tisztújító küldöttgyűlését.