Vágólapra másolva!
Ha együtt marad a csapat, ráadásul Magyarország megkapja a 2015-ös Európa-bajnokság rendezési jogát, akkor a világbajnoki, sőt az olimpiai szereplés lehetőségét sem zárja ki Székely Norbert, a magyar nőikosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. A csapat az elmúlt napokban négy mérkőzést nyerve kézzel fogható közelségbe hozta az Európa-bajnoki szereplést: hogy a lányok ott legyenek a június 18-ai, lengyelországi rajton, Németországot kell legyőzni. A kapitány szerint az ilyen sikereket csakis verejtékes munkával lehet elérni.

- A soproni pótselejtező előtt azt nyilatkozta, csalódott lenne, ha nem Magyarország jutna tovább, aztán pedig jöhetnek a szerbek vagy az olaszok az egyetlen kiadó Eb-helyért. Ennyire biztos volt a sikerben? Meglepetésként érte, hogy végül a németek nyerték a másik pótselejtezőt?
- A mi sikerünkben százszázalékosan bíztam. Csapatsportban csak úgy lehet sikert elérni, ha maximalista és bizakodó az ember. Ezt a lelkiállapotot annyira magáévá tette a csapat, hogy ha mást mondtam volna, akkor a csapat hite megrendül bennem. Azt például nem mondanám, hogy legyőzzük az Egyesült Államok csapatát, de hinnék benne. A másik csoportot kevésbé ismertem, a játékosállományt tekintve mondtam azt, hogy Szerbia vagy Olaszország lehet a befutó, ők tűntek erősebbnek.

- De végül Németország lett az első. Így is úgy érzi, ötven-ötven százalék az esély az Eb-szereplésre?
- Ezt fenntartom. Egész Európát tekintve a spanyolok, a franciák és az oroszok kiemelkednek, az utána következő csapatok közül viszont bárki legyőzhet bárkit. Ehhez csak megfelelő felkészülés, akarat, elán és hit kell.

- Ezek szerint 4-16. hely közé helyezné csapatát az európai mezőnyben?
- Inkább a 4-26. hely közé. A tavalyi Európa-bajnoki selejtezők sok tanulsággal szolgáltak, más kvalitású, de egyáltalán nem rosszabb csapattal buktunk el. Ám ezek a mérkőzések komoly tapasztalatot adtak arra nézve, merre kell elmozdulnunk a siker érdekében.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

- A németek edzője, Bastian Wernthaler azt mondta, csapata megérezte a vér szagát a tarantói tornán, nagyon várják a mérkőzést, szerinte a magyarok az esélyesek a vasárnap kezdődő páros csatában.
- Szerintem a németek tisztában vannak azzal, milyen a magyar kosárlabda. Tudják, hogy női válogatottunk komoly hagyományokkal bír, hogy sok problémával küzd, de most egységesnek tűnik.

- Wernthaler azt is hangsúlyozta, hogy a német csapaton még látható elődje, Szittya Imre munkájának keze nyoma. Mennyire naprakész a német csapatból?
- Tizennyolc éve dolgozom a kosárlabdában, sok mindent tudok a német kosárlabdázásról. Ismerem a rendszerüket, a hozzáállásukat, tudom, mire számíthatok. De azt mondom, nincs esélyes csapat, csak küzdőképes és küzdőképesebb, illetve egységes és egységesebb fél. A pályán csak az számít majd, mit tud a játékos mint egyén hozzátenni a játékhoz, és kinek milyen szerencséje lesz. Azt külön szeretném megköszönni ellenfelünknek, hogy hozzánk hasonlóan nem a bujkálást választotta: megegyezésünk szerint a két válogatott átadja egymásnak a legutóbbi mérkőzések videofelvételeit. Azt hiszem, ez az igazi európai megoldás.

- Kicsit előreszaladva: a párharc győztese az Eb-n Montenegróval, Lengyelországgal és Spanyolországgal kerül majd össze a C csoportban. Ezekhez képest hová helyezné a németeket?
- Amint már mondtam, Európában gyakorlatilag bárki bárkit megverhet. Az utóbbi hetekben játszottunk az Eb-résztvevő szlovákokkal és a pótselejtezőn elbukó ukránokkal, de úgy látom, a mérkőzések alapján akár fordított felállás is lehetne, akár Ukrajna is ott lehetne a kontinensviadalon Szlovákia ellenében. A felsorolt három ellenfél közül a spanyolok erősebbek nálunk, a másik kettővel hasonló szinten vagyunk.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

- Nem fukarkodott a jelzőkkel a selejtező során, az ukránok elleni siker után például azt mondta, nagyon magas színvonalon kosárlabdázott a csapat. De hozzátette, voltak hibák, amelyeket még javítani kell. Védekezésben vagy támadásban volt több probléma?
- Az átmenetekben, ott is inkább a védekezésből támadásba történőben. Sajnos nem voltunk tökéletesek, de látszottak a fejlődésre utaló jelek. Különben is úgy vélem, aki egy pillanatra is elégedett a játék minőségével, annak vissza kell vonulnia, nem kell több edzést tartania.

- Lehet, nem szerencsés a kézilabdához hasonlítani a kosárlabda helyzetét, de ott évekig azt szorgalmazták, hogy ne szerződjenek külföldre a legjobbak, mert egy erős bajnokságból lehet jó válogatottat építeni. Ez a kosárlabdában mennyire állná meg a helyét?
- Mindenképpen üdvözlöm a magyar szövetség legutóbbi döntését, amelynek értelmében továbbra is csak három légiósa lehet a csapatoknak. Sőt úgy vélem, a kettő légiós még jobb lenne, az előmozdíthatná, hogy a legjobbjaink itthon maradjanak, és még több szerepet kapjanak. Egyértelműen a versenyeztetés kérdését kell megoldani, azt kell magasabb szinten művelni. A mostani válogatott elsősorban az 1984 és az 1986-os korosztályra épül, azokra a lányokra, akik már utánpótlás szinten is eredményesek, Eb-negyedikek és Eb-másodikak voltak. Ők komoly alapot szolgáltathatnak egy igazán jó felnőttválogatottnak. Remélem, most valóban letettük a jövő sikercsapatának alapjait.

- Megfordítva is érdekes lehet a kérdés: mennyit lendíthet a válogatott helyzetén, hogy Honti Kata Valenciába, Vajda Anna Salamancába szerződött?
- Aki a kontinens egyik legjobb bajnokságába, olyan élcsapatokhoz tud szerződni, mint a Valencia vagy a Salamanca, annak kötelező mennie. Európa topcsapataiban, a világ legjobbjaival együtt játszhatnak, és biztosan a válogatottban is kamatoztathatják majd a tanultakat. Mondom ezt úgy, hogy magam ellen beszélek, hiszen Honti Kata klubcsapatomból, Sopronból távozott, de sok szerencsét kívánok neki, nagyon várjuk vissza.

- Mekkora a különbség itthon a férfi és a női szakág között?
- A női előnyösebb helyzetben van mind a képzés, mind a versenyeztetés, mind az eredményesség terén. De a fiúk is nagy eséllyel vágnak neki az augusztusi pótselejtezőnek, ott lehetnek az Eb-n, így végre elindulhat egy pozitív folyamat.

- Két éve azt mondta, nagyon nehéz helyzetben van az utánpótlás. Úgy fogalmazott: "Korosztályos női csapataink sorra esnek ki az A divízióból, a fiúk meg sem tudják azt közelíteni. Katasztrofális a helyzet. Ha nem teszünk valamit, elszalad mellettünk a világ." Két év alatt látszik valami javulás ezen?
- Csíráiban látom a javulást, elindult egy tendencia, amely talán hosszú távon változást eredményez. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy továbbra is két euroligás csapatunk legyen, hogy azok a fiatalok, akik érdemesek rá - mint a mostani keretben Raksányi vagy Szécsi - bekerüljenek a válogatottba, és hogy a válogatottak egységes üzemmódban működjenek. Utóbbit az új, nagyon felkészült utánpótlás-szakágvezető, Fűzy Ákos meg fogja oldani. Olyan sikereket, mint a mostani pótselejtező megnyerése csakis verejtékes munkával lehet elérni. De ne feledjük, az Európa-bajnokságra még nem jutottunk ki!

Forrás: MTI/Kovács Anikó

- A most formálódó fiatal csapat három-négy év múlva érhet be igazán. Magyarország jelentkezett a 2015-ös női Eb megrendezésére, márpedig a legutóbbi, 1997-es Eb-rendezés is lökést adott a sportágnak itthon.
- Nem véletlen, hogy pont a 2015-ös Európa-bajnokságra pályázunk. A mostani keret legidősebb játékosai, Fegyverneky Zsófia vagy Vajda Anna 31-32 évesek lesznek, a korosztály akkor kerülhet a csúcsra, kiegészülve az ügyes fiatalokkal komoly a realitása a nagy sikernek. Azon az Eb-n, főleg, ha hazai környezetben léphetnénk pályára, akár az olimpiai vagy a vb-szereplést is ki lehetne harcolni.

- A bajnoki döntőben volt némi verbális csatája a rivális Pécs szakvezetőjével, Zeljko Djokiccsal. Ez mennyire volt komoly? Hogy látja kapitányként, mekkora érvágás lenne a magyar kosárlabdának, ha Pécsen nem rendeződnének a viszonyok, ha meggyengülne a csapat, illetve esetleg nem indulhatna nemzetközi kupában?
- Szeretném, ha a klub- és válogatott dolgokat különválasztanánk. Egoista edzők vagyunk, vannak sérelmeink, de ezeken átlendülve együtt kell kosárlabdát csinálni Magyarországon. Ennyi. A Pécs kupaindulásáról viszont van véleményem: szerintem csak úgy lehet tartani a fejlődést, ha továbbra is két magyar csapat indul az Euroligában. Ezt a lehetőséget nem szabad elbukni. Ez az a szint, ahol tapasztalatot tudnak szerezni az olyan fiatal tehetségek, mint a pécsi Raksányi Krisztina vagy a soproni Fűrész Diána, akik ugyan 10-15 percet kapnak, de ez a válogatott szempontjából hatalmas segítség.

A németek elleni csata menetrendje:
június 12., vasárnap, 1. mérkőzés:
18.30:
Németország - Magyarország (Oberhausen)

június 15., szerda, visszavágó:
18.00:
Magyarország - Németország (Sopron)

A válogatott bő kerete: Fegyverneky Zsófia (kapitány, Pécs 2010), Honti Kata (Valencia), Vajda Anna (Salamanca), Krivacsevics Tijána (MKB-Euroleasing Sopron), Fűrész Diána (MKB-Euroleasing Sopron), Varga Zsófia (MKB-Euroleasing Sopron), Horti Dóra (MKB-Euroleasing Sopron), Horváth Zsófia (Seat Lami-Véd Győr), Szécsi Orsolya (Duquesne University), Rasheed Rita (Mediteam Szeged), Laklóth Anna (Mediteam Szeged), Simon Zsófia (Seat Lami-Véd Győr), Czank Tímea (MKB-Euroleasing Sopron), Raksányi Krisztina (Pécs 2010), Vida Anna (Seat Lami-Véd Győr)