Ilyen hibrid focistadiont még biztos, hogy soha nem látott

Constructing the venues for 2018 Pyeong Chang
A photo shows a ski jump tower of 2018 Pyeong Chang Winter Olympics games, seen nearly completed in Pyeong Chang, Gangwon province, South Korea on Nov.9, 2016.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A dél-koreai focibajnokság élvonalában szereplő Gangwon nem csak azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy újonc létére hét forduló után az ötödik helyen áll, hanem a valóban párját ritkító stadionjával is.

Láttunk már sziklába épített, vízen úszó és mindenféle különleges futballstadiont a világ számos pontján, de olyat, amilyenben a dél-koreai élvonal, a K League újonca, a Gangwon játszik, még biztos, hogy nem.

A jövő évi pjongcsangi téli olimpián a síugrást éppen Gangwonban rendezik majd, azaz értelemszerűen építeni kellett két síugró (egy normál és egy nagy) sáncot, valamint a hozzá tartozó lelátókat.

Lelátó helyett sísánc a kapu mögött Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Manabu Kato

A másfél milliós város az elmúlt években kezdte felépíteni a focicsapatát, amelyik éppen az előző szezon végén jutott fel az élvonalba - és az olimpiának köszönhetően kapott egy új stadiont is, hogy ne a szomszédos városokban kelljen pályára lépnie hazai meccsein.

És miután a koreai bajnokság márciustól novemberig, a síszezon pedig novembertől márciusig tartott logikus lépés volt, hogy a focistadiont egybe építsék a síugró létesítménnyel - így aztán az egyik kapu mögött nem lelátó, hanem két sísánc magasodik.

Gangwon focistadion síugrósánccal, Dél-Korea Forrás: Shutterstock/NEO80

A stadion vagányságához kétség sem fér, az már más kérdés, hogy szinte megközelíthetetlen. Mint a legtöbb síugró helyszín istentelenül messze van mindentől, csak hivatalos szurkolói buszokkal vagy a sípálya buszaival lehet feljutni, odafönt pedig két étterem árválkodik mindössze, azaz a kiszolgálás is hagy maga után kívánnivalót.

Koncerthelyszínnek is ideális Forrás: STARNEWS Korea/Kim, Chang-Hyun

Ahogy kezdetben a gyep minősége is kritikán aluli volt: a március 11-i, a címvédő FC Szöul elleni bajnokin egyenesen botrányos volt a két héttel korábbi síugró világkupa-verseny miatt.