Társoldalunk:

Tartotta a szavát a csodás megmenekülés után az olasz edző

2017.06.19. 07:53

Davide Nicolának, a Serie A-ban egészen hihetetlenül bent maradó Crotone edzőjének a szavára egészen nyugodtan adhatunk a jövőben: ígéretéhez híven valóban átszelte kerékpárral Olaszországot - hosszában.

A calabriai csapat a Serie A történelmének talán legcsodálatosabb bent maradásával ajándékozta meg a szurkolókat és a statisztikák barátait az idei szezon utolsó fordulójában. 

A története első olasz élvonalbeli idényében szereplő Crotone megmenekülése azért csodálatos, mert az első és a 37. forduló között nem tudtak elmozdulni a kieső helyekről, az utolsó kanyarban azonban sikerült, ráadásul az Európa Liga-induló Lazio legyőzésével.

Davide Nicola eléri a célt, amit kitűz maga eléForrás: NurPhoto/Matteo Bottanelli/NurPhoto/Matteo Bottanelli

A Crotone a 29. forduló után mindössze 14 ponttal állt és 8 pont volt a hátránya az Emolival szemben, majd jött egy öt győzelemből és két döntetlenből álló veretlenségi sorozat, amely megalapozta a reményt a bennmaradásra, amit az utolsó játéknapon sikerült is kiharcolni – írtuk május végén.

A csapat edzője, Davide Nicola még egyhónappal a záró forduló előtt, azaz akkor, amikor még vastagon kiesésre állt a csapata, megfogadta, ha bent marad a Crotone, ő bizony bicajra pattan és elteker az 1300 kilométerre lévő Torinóba. Június 10-én nyeregbe is pattant, hogy kilenc nap tekerén után vasárnap megérkezzen Calabria déli részéből, az olasz csizma talpától inulva Piemonte tartomány központjába, Torinóba.

A 44 éves edzőt mintegy háromszázan várták a célban, ő pedig boldogan így nyilatkozott. "Hogy fáradt vagyok-e? Nos, egyelőre nem érzek semmilyen különösebb fájdalmat. Holnaptól viszont már biztosan fogok, de azt is tudom, hogy lesz egy csomó új ötletem is."

Nicola nem csak a szurkolóknak tett ígéretét tartotta be, de egy társadalmi célú küldetést is végrehajtott: a közúti közlekedés biztonságosabbát tételére próbálta felhívni a figyelmet három évvel azután, hogy az akkor 14 éves fiát, Alessandrót kerékpározás közben elütötte egy busz, a fiú pedig meghalt.