A világbajnok gátfutó nyilvánosan vállalta, hogy meleg

News conference on Wings for Life World Run charity campaign landscape international multimedia press center SQUARE FORMAT
2828514 04/20/2016 Colin Jackson, Olympic silver medalist in sprint, three-time world champion, Race Director of Wings for Life World Run, at a news conference on the Wings for Life World Run international charity campaign, at the Rossiya Segodnya International Multimedia Press Center. Vladimir Trefilov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Egy svéd dokumentumfilmben beszélt először nyíltan homoszexualitásáról Colin Jackson olimpiai ezüstérmes, világbajnok korábbi gátfutó. Úgy érezte, most jött el az idő, hogy vállalja másságát.

A Szivárvány Hősök (Rainbow Heroes) című svéd filmben Jackson azt mondta, csak azért nem vállalta korábban nyilvános a homoszexualitását, mert nem akarta, hogy szenzációt kreáljanak belőle. Ezúttal azonban sokat segített neki, hogy két korábbi svéd atléta, Kajsa Bergqvist és Peter Häggström készítette vele az interjút, akik valóban körül akarták járni a meleg sportolók témáját a beszélgetés során.

Colin Jackson úgy érezte, most jött el a megfelelő idő Forrás: RIA Novosti/Vladimir Trefilov

Az 50 éves, kétszeres világbajnok (Stuttgart, 1993 és Sevilla, 1999), valamint az 1988-as szöuli olimpián ezüstérmes korábbi gátfutó 2006-ban mondta el a szüleinek, hogy mi a helyzet, miután egy korábbi barátja kitálalt a kapcsolatukról egy brit bulvárlapnak.

"A konyhában vártam rájuk. Bejöttek és leültek. Rám néztek és látták, hogy teljesen össze vagyok zavarodva. Elmondtam nekik, de egyáltalán nem rázta meg őket" - vallott a történtekről Jackson, aki már egy 2008-as Vice magazinnak adott interjúban is érintette a meleg sportolók helyzetét.

- vélte akkor, de, még, ha egyes sportágakban javult is a helyzet, korántsem mondható általánosnak a meleg sportolók elfogadottsága.

Jackson sporttársa, az ugyancsak atléta Tom Bosworth 2015-ben, még aktív sportolóként coming outolt, azóta pedig a melegek jogainak egyik legismertebb brti képviselője. Ő például amondó, hogy kizártnak tartja, hogy egy élvonalbeli futballista valaha is vállalja a másságát, mert az elmúlt évtizedekben semmit sem változott a sportágat körülvevű miliő.