Vágólapra másolva!
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége idén ünnepli 75. születésnapját, ez alkalomból szeptember 22-én és 23-án rendezik meg a Kosárlabdázás Napját a Hősök terén, ahol színes programokkal várják a nagyérdeműt. Többek között a Harlem Wizards streetball csapata is fantasztikus show-val készül, ebből kaphatott ízelőt az, aki ma negyed egy és háromnegyed egy között a Deák Ferenc téren járt az egyes metró környékén.

A Harlem Wizards flashmobja eredetileg a szabadban lett volna, a Deák Ferenc utcában, de az időjárás nem volt kegyes a szervezőkhöz, ezért végül a metróaluljáróban rendezték meg a bemutatót. Odafelé menet azon tűnődtem, vajon van-e érvényes vonaljegyük a srácoknak, vagy megkockáztatják esetleg, hogy Mucsi Zoltán, vagy Badár Sándor fülön csípje őket?

Nem, szerencsére nem kellett pótdíjat fizetnie a Harlem Wizardsnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Szerencsére erre nem került sor, így a show elkezdődhetett.

A Harlem Wizards egy olyan kosárlabdacsapat, amely nem bajnokságokban indul, nem tétmeccseket játszik, hanem a szórakoztatásra és a látványelemekre helyezi a hangsúlyt.

Trükkös dobások, parádés mutatványok, palánkrengető zsákolások jellemzik a Varázslók bemutatóit. Emellett pedig olyan értékeket közvetít, mint a tanulás, a közösséghez való tartozás, a kitartás fontossága, mindezt elsősorban a gyerekek felé.

Lehet, hogy a jövő nagy reménysége lesz? Fotó: Polyák Attila - Origo

Kicsit aggódtam, amikor a szűk folyosón kezdték el a srácok pörgetni a labdát. Dwayne Simpson (Swoop), Gerald Warrick (Sky-Walker), Roscoe Johnson Jr. (Sarge), James Tyndal (Road Runner), Justin Mitchell (Hi-Rise) és John Smith (Big J) viszont nem voltak megilletődve, hiába voltak korlátozottak a lehetőségeik. Látszott rajtuk, hogy élvezik ezt, legyenek akárhol. A másik félelmem az utazóközönség reakciója volt. Ebédidőben, esőben, a város egyik legforgalmasabb pontján vajon mekkora lesz a népharag, hogy nem jutnak el sietősen A-ból B-be?

Csalódásom nagyon kellemes volt, a járókelők kortól és nemtől függetlenül álltak meg néhány pillanat erejéig, akár csak azért, hogy szemügyre vegyék az attrakciót, vagy egy közös fotóért, vagy hogy ők maguk is kipróbáljanak egy-egy trükköt.

A harlemiek pedig elképesztően közvetlenek voltak, mindenkihez szóltak egy-két jó szót, bárkivel beszélgettek, aki megszólította őket.

Átlagos csütörtök délután a Deákon, a járókelők tollon pörgetnek egy kosárlabdát Fotó: Polyák Attila - Origo

Mindez egyébként sajnos nem tartott sokáig, hiszen az egész csak egy kis kedvcsináló volt a pénteki és szombati, a Hősök terére szánt előadásukhoz. Várkonyi Attila, alias DJ Dominique volt a helyi szpíker, tőle kérdeztem, hogy mi várható pénteken és szombaton.

– mondta a műsorvezető, majd így folytatta: "Lesz zsákolóverseny is, bár eléggé félek, mert műanyag borítás lesz, amit ha víz ér, akkor csúszóssá válik, de 4-5 éve volt már hasonló körülmények között ilyen. Persze jó lenne, ha száraz lenne az idő, mert a srácok nagyon ügyesek, két éve például egy 175 centis fiú nyert. Hihetetlen rugókkal rendelkeznek, az biztos!"

Várkonyi Attilához mindig is közel állt a kosárlabda, ő maga is játszott korábban Fotó: Polyák Attila - Origo

És hogy miért pont a Wizards?

A Wizards egyik tagja, Hi-Rise is nyilatkozott az Origónak:

"Amikor láttuk a meghívást, nagyon izgatottak lettünk. Én még sosem voltam Magyarországon, de biztos voltam benne, hogy jól fogom magam érezni és jó buli lesz. A cél az volt, hogy örömöt hozzunk ennek az országnak. És egyelőre - a rossz idő ellenére - nagyon tetszik, fantasztikus élmény, a hétvégét pedig nagyon várom, főleg a játékot. Sok dologgal készülünk, lesznek trükkös dobások, és amit személy szerint a legjobban várok, az a zsákolóverseny. Az egész nagyon jó móka lesz!"

Road Runner és a többiek már nagyon izgatottak a pénteki és a szombati bemutató miatt Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez egyébként szinte biztos is, szóval aki teheti, péntek és szombat délután vegye az irányt a Hősök Tere felé, ahol látványban és szórakozásban garantáltan nem lesz hiány.