Három ünnepnapot kaphat a magyar sport

Nagy Viktor; Varga Dénes;  Decker Ádám
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18. Varga Dénes (b) és Nagy Viktor kapus a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján az 5-8. helyért játszott Magyarország - Brazília mérkőzés után a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 18-án. A magyar válogatott 13-4-re nyert, így az ötödik helyért játszhat. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Május 6-át a magyar sport napjává, február 22-ét a magyar parasport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a magyar diáksport napjává nyilvánítaná négy parlamenti párt.

Az erről szóló határozati javaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek Dúró Dóra (Jobbik), Földi László (KDNP), Ikotity István (LMP) és Nyitrai Zsolt (Fidesz) arra hivatkozva, hogy ezzel akarják kifejezni a sportolók iránti megbecsülést, valamint a sport presztízsének növelése melletti elkötelezettséget.

A magyar sport napja a Magyar Athletikai Club által 1875-ben Budapesten megrendezett első szabadtéri sportversenynek állít emléket.

A vízilabdázókról és mindenki másról is szólhat május 6. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar parasport napja pedig a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-es megalakulásának évfordulójára utal. Utóbbival összefüggésben jelzik: az egyesület munkája alapozta meg a jelenkor hazai parasportját, az alapítók munkájának köszönhetően jutott el számos sportoló a paralimpiai játékokra. A nap az első magyar paralimpiai érem, az első magyar paralimpiai aranyérem, Halassy Olivér és a fogyatékos sport iránt elkötelezett tanárok, edzők, sportolók és segítők előtti tisztelgés - írták.

A magyar diáksport napját a kezdeményezők a sport és az egészségtudatos életmód támogatása miatt nevezték fontosnak, értékelésük szerint ez a fizikai aktivitás előnyeire hívja fel a figyelmet, utalva arra: azok a népegészségügyi hatásokon túl a mentális egészségben és a gazdasági növekedésben is megnyilvánulnak.

Az indítványt többpárti egyeztetést követően, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Diáksport Szövetség egyetértésével, javaslataik figyelembevételével nyújtották be.