Társoldalunk:

Hope Solo szexuális zaklatással vádolja a FIFA volt elnökét

2017.11.11. 11:09

A labdarúgás világát is elérte az amerikai szexuális zaklatási botrány. Ezúttal az amerikai női válogatott korábbi kapusa, Hope Solo vádolta meg a FIFA korábbi elnökét, Joseph Blattert.

A 202-szeres válogatott, olimpiai és világbajnok kapus elmondása szerint a svájci sportvezető a 2013-as Aranylabda-gálán viselkedett vele tiszteletlenül, amikoris megmarkolta a fenekét.

"Megmarkolta a fenekemet, közvetlenül az előtt, hogy együtt felmentünk volna a színpadra. A szexuális zaklatások mindennaposnak számítottak" - mondta el Solo az Expresso című kiadványnak.

Hope Solo kellemetlen emlékekkel távozott a FIFA gálájárólForrás: AFP/Franck Fife

"Sokkolt a dolog és teljesen leblokkoltam. Próbáltam gyorsan összeszedni magam, és csak arra koncentrálni, hogy rendben átadjam a díjat csapattársamnak, Abby Wambachnaknek, aki pályafutása legrangosabb elismerését vehette át" - részletezte Solo, aki már korábban csatlakozott az interneten futó, a nők bántalmazása és a velük szemben tanúsított szexuáis visszaélések ellen tiltakozó #MeToo kampányhoz.

A 81 éves, tisztségéből 2015-ben eltávolított, azóta is folyamatosan korrupciós vádakkal szembesített korábbi FIFA-elnök, Sepp Blatter képviselője útján tagadta, és "teljesen nevetséges"-nek nevezte a vádakat. Ugyanakkor a brit Guardian honlapján megjelent cikkben a szerzők emlékeztetnek rá, hogy Blattertől korántsem állt távol a szexista, a nőket sértő magatartás. 

2004-ben a női labdarúgás népszerűsítésére azzal állt elő, hogy "hordhatnának feszesebb rövidnadrágokat, mint ahogy a röplabdázók", 2013-ban pedig egy, a FIFA végrehajtó tanácsába pályázó nőről annyi volt a jellemzése, hogy "ügyes és még jól is néz ki".

A szexuális zaklatások és visszaélések azt követően váltak általános beszédtémává, miután előbb egy, majd egyre több színésznő vádolta meg Harvey Wenstein amerikai producert zaklatással és nemi erőszakkal.