Önkívületben tomboló férfiak: a haka titokzatos rituáléja

Horizontal RUGBY MATCH HAKA ILLUSTRATION AMERICAN SHOT
(L-R) New Zealand players Richie McCaw, Liam Messam, Keven Mealumu and Piri Weepu perform the haka before the start of their rugby union Test match against South Africa at Eden Park in Auckland on July 10, 2010. AFP PHOTO/BRENDON O'HAGAN / AFP PHOTO / BRENDON O'HAGAN
Vágólapra másolva!
Nem kell ahhoz elvakult sportrdukkernek lenni, hogy egy-egy rigmus magával ragadja az embert egy focimeccsen, egy vízilabda- vagy egy kézilabdameccs nézőjeként. Elég, ha csak a ria-ria Hungáriára, a hajrá magyarokra, vagy "Az éjjel soha nem érhet véget"-re gondolunk: bármilyen sportesemény résztvevőjeként lelkesen becsatlakozunk kedvenceink biztatásába. De létezik a világ távoli pontján egy misztikus rituálé, ami képes magával ragadni az embert húszezer kilométerről, akár a tévé vagy a számítógép előtt ülve is. Az új-zélandi hakáról van szó, ami jóval több egy csapat csatakiáltásánál és szurkolói biztatásnál.

Időről időre felbukkannak az interneten a legkülönbözőbb helyeken és alkalmakon előadott hakáról készült videók. Legyen szó sporteseményről, iskolai ünnepségről, esküvőről vagy temetésről, az érzelemdús haka úgy babonázza meg nemcsak az előadóit, hanem a nézőit is, hogy közben összeköti a múltat a jelennel.

Az ősi maori eredetű tánc leginkább az új-zélandi rögbiválogatott rituáléjaként, erőtől duzzadó fiatalok előadásában lehet ismerős, pedig eredete bőven a 19. század elejére nyúlik vissza.

Nem véletlen, hogy aki egyszer látta, az örökre megjegyzi: az összehangolt koreográfiától és az erőteljes vezényszavaktól szinte önkívületi állapotba kerülnek a haka előadói.

Külön haka a rögbiválogatottnak

Az All Blacks néven ismert új-zélandi rögbiválogatott hosszú évekig az egyik legismertebb hakát, a Ka Mate, Ka Matét adta elő. 1888-ban, a főleg őslakosokból álló csapat mutatta be először egyik meccse előtt a hakát, ami valamikor az 1800-as évek elején született. Az eredete egy Te Rauparaha nevű törzsi vezető nevéhez fűződik, aki ellenségeitől menekülve egy sötét verem mélyén húzta meg magát, a gödör száját pedig egyik védelmezője felesége rejtette el szoknyájával.

Te Rauparaha rejtőzködése alatt alkotta meg a Ka Mate, Ka Matét, amit megmenekülésekor azonnal elő is adott segítőinek. A hakát - ami az ősi maori táncok gyűjtőneve - legtöbbször háborúba indulva, a falu elhagyásakor, vagy a csatatéren, az ellenséggel szemközt állva táncolták el a maori harcosok.

Innen maradt fenn a hagyomány, amit már mi is láthatunk az All Blacks meccsein: az ellenféllel farkasszemet nézve kezdenek a táncba a sportolók, hogy aztán átszellemülve, önmagukat feltüzelve, mindenre felkészülve vágjanak bele a meccsbe.

Haka 1945-ből: az akkor még Kiwiként ismert új-zélandi rögbiválogatott a Párizsi Egyetemi Klub elleni meccs előtt Forrás: AFP

Vegyes volt a fogadtatás

Az évek alatt annyira egybeforrott az All Blacks neve a hakával, hogy kiérdemeltek egy saját indulót.

2005-ben, a Dél-Afrika elleni Tri-Nations meccsen adták elő először a kifejezetten a csapatnak - tehát nem a Ka Mate, Ka Mate helyettesítésére írt - performanszt.

A Ngati Porou törzsből származó haka-szerzőtől, Derek Lardellitől született meg a Kapa o Pango, amit különleges alkalmakra, például az Új-Zéland büszkeségének számító rögbiválogatott meccseire szánt. Hiába az emelkedett, nemes cél, a Kapa o Pango premierjét finoman szólva se fogadta osztatlan siker.

A dunedini Carsbrook stadionban bemutatott hakát az óvatosabb vélemények érzelemdúsnak minősítették, sokak szerint viszont egyenesen agresszív volt, ahogyan Tana Umaga csapatkapitány vezette az előadást.

Az ellenfél Dél-Afrika szövetségi kapitánya, John Smit elismeréssel értékelt: egyenesen kiváltságosnak érezte magát, amiért elsők között láthatta az előadást. A The Telegraph újságíróját, Mick Clearyt azonban már nem vitték el ennyire a látottak.

„Az új haka egyszerűen provokatív, az All Blacks most átlépett egy határt

- írom ezt úgy, hogy szeretem a sportot és a hakát is. De

Azt a maszlagot meg képtelen vagyok bevenni, hogy ez bármilyen pszichés pluszt jelentene a csapatnak. A kezdő sípszó után csak egy dolog számít, hogy a kezdőrúgás hová érkezik, és hogyan kapják el" - írta feldúltan nem sokkal a meccs után a "Torokátvágástól nem lesz népszerűbb az All Blacks" című véleménycikkében. A francia válogatott edzője, Bernard Laporte pedig egészen odáig ment, hogy megkérte Új-Zélandot, ne adják elő a Kapa o Pangót a 2006 novemberébe tervezett franciaországi turnéjukon, mert "az nem szolgálná a sportág népszerűsítését."

Tana Umaga csapatkapitány (állva) irányításával mutatta be az All Blacks az új, "Kapo o Pango" hakát a Dél-Afrika elleni Tri-Nations meccsen 2005 augusztusában Forrás: AFP/Dean Treml

A kritikusoknak főleg a Kapa o Pango utolsó mozdulatával volt bajuk, amivel a táncosok az ellenfél torkának elvágását és nyelvének kilógatását szimbolizálják. A kifogások hatására kicsit módosítottak a koreográfián, elhagyták az ijesztő gesztusokat. Szinte minden meccsük előtt bemutatták az egyre népszerűbb táncot.

A 2011-ben Franciaország ellen az Eden Parkban Piri Weepu vezetésével előadott Kapa o Pangót pedig minden idők legemlékezetesebb hakájaként tartják nyilván.

Nemcsak a rendkívül impulzív előadásmód miatt, hanem azért is, mert a franciák felkészültek a kihívást is szimbolizáló táncra, és egymás kezét fogva, nyíl alakzatban felállva közelítettek lépésről lépésre az új-zélandi csapat felé azt üzenve, hogy készen állnak a harcra. Több mint 21 millióan nézték meg mostanáig a videót.

Az, hogy éppen melyik hakát és kinek a vezetésével adja elő az All Blacks, mindig az aktuális körülményektől függ. A csapat mentális és fizikai állapotát, az ellenfelet, a helyszínt és a meccs tétjét összegezve döntenek.

A Kapa o Pango első bemutatása óta vezetett statisztika szerint a Ka Mate, Ka Mate majdnem kétszer annyiszor hangolta a játékra az All Blacks játékosait, mint a Kapa o Pango. Előbbit több mint százszor, utóbbit mindössze hatvanszor táncolták el a rögbisek. Az előéneklőnek is nevezhető vezető legtöbbször Piri Weepu volt, általában őt láthatjuk főszereplőként az All Blacks hakás videókban.

2005 óta Piri Weepu vezette legtöbbször az All Blacks hakáit Forrás: AFP/Michael Bradley

Nincs még vége, lapozzon a folytatáshoz!