Vágólapra másolva!
Január 10-én ünnepli 50. születésnapját Repka Attila olimpiai bajnok birkózó. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja

1968. január 10-én született Miskolcon. Rusznyák József és Görcsös József edző keltette fel érdeklődését a birkózás iránt. Versenyzői pályafutása 1978-ban a Diósgyőri VTK-ban indult, 1992-től a Diósgyőri Birkózó Club versenyzője volt, 1986-tól 1996-ig Guttman József is edzette. A Diósgyőr kötöttfogású birkózójaként

1989-ben nyert először magyar bajnokságot, összességében tízszeres magyar bajnok.

Jóllehet egyszer azt nyilatkozta, hogy a birkózás nem túl népszerű sport, mert nézni unalmas, csinálni meg nehéz, mégis kitartott mellette.
1986-ban megnyerte az ifjúsági világbajnokságot kötöttfogásban, a 63 kilósok között, szabadfogásban pedig bronzérmes lett. A következő évben már a felnőtt válogatott tagjaként versenyzett, s 1988-ban a kötöttfogásúak között a 68 kilósok mezőnyében, a norvégiai Kolbotn-ban Európa-bajnok lett. Egy évvel később Finnországban, Ouluban megvédte címét, ehhez jött még két kontinensbajnoki elsőség, 1994-ben Athénben és 1996-ban Budapesten.

Az olimpiai arannyal Forrás: minap.hu

1990-ben megnyerte az egyéni birkózó Világ Kupát, a római világbajnokságon ugyanabban az évben bronzérmes lett. Az 1994-es világbajnokságra kiutazott ugyan, de az egyik edzés során sérülést szenvedett, ezért nem indult el. 1995-ben a prágai világbajnokságon azonban ismét felállhatott a dobogóra, ezüstérmet szerzett.
Az "Atya" becenéven emlegetett birkózó három nyári olimpián, Szöulban (1988), Barcelonában (1992) és Atlantában (1996) képviselte a magyar színeket. A szöuli olimpián kötöttfogásban a 68 kg-os súlycsoportban a nyolcadik helyen végzett.

Négy évvel később, 1992-ben Barcelonában azonban már a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye máig egyetlen olimpiai aranyérmét szerezve meg.

Sorra nyerte a mérkőzéseket, a döntőben a kazahsztáni születésű orosz, de a Szovjetunió felbomlása miatt az Egyesített csapat színeiben indult Iszljam Dugucsijev volt az ellenfele. Az aranyéremért vívott mérkőzés a tévéközvetítés miatt a tervezettnél később kezdődött, így a két versenyző kétszer lépett a szőnyegre, de csak másodszorra csaptak össze. Állásból egyikük sem tudott vagy akart akciót indítani, inkább a békaállásba küldött ellenfélen akartak fogást találni, hiába.

Az orosz versenyző egy kavarodás során megharapta Repka ujját, de a bírók nem büntették technikai ponttal.

A döntés a hosszabbításra maradt. Ebből csak 37 másodperc telt el, amikor Repka pontot ért el a világ- és Európa-bajnok orosz birkózó ellen, s megszerezte a magyar sport 127., a magyar kötöttfogású birkózósport tizenegyedik és a barcelonai olimpiai küldöttség negyedik olimpiai elsőségét.

Repka Attila a győzelem pillanatában az 1992-es barcelonai olimpián Forrás: boon.hu

1996-ban Atlantában az első összecsapás közben elszenvedett súlyos sérülése megakadályozta a sikeres szereplésben. Az atlantai olimpia után Németországban, Aschaffenburgban a profi birkózók mezőnyében szerepelt, később szeretett volna visszatérni a világversenyekre, de ez már nem sikerült.

1997-ben orvosi tanácsra abba kellett hagynia a versenyzést

. Ezután a Testnevelési Főiskola Miskolci Egyetemi Tagozatán edzői végzettséget szerzett, közben a serdülő- és diákválogatott edzői munkáját végezte. 2000-ben újra edzésbe állt, de az Eb-csapatba nem tudott bekerülni. 2003-ban, a veterán világbajnokságon bronzérmes lett. 2004-ben egy hirtelen elhatározásnak engedve rajthoz állt a szabadfogásúak Kazincbarcikán rendezett országos bajnokságán, és ezüstérmet szerzett a 96 kilogrammosok mezőnyében.

Olimpiai győzelme után, 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetést kapta, 1993-ban Miskolc város díszpolgára lett.

Háromszor volt Az év magyar birkózója (1994, 1995, 1996), 1995-ben a második helyezett lett Az év magyar férfi sportolója választáson, 1997-ben Az év miskolci sportolójává választották. 2009-ben tenyérlenyomata, illetve fényképe felkerült a Miskolci Sportcsillagok Falára a miskolci városi sportcsarnokban. 2006-ban a Diósgyőri Birkózó Club elnökévé választották. 2015-ben a felnőtt kötöttfogású válogatott edzője lett. Előtte az ifjúsági, majd a juniorválogatottal dolgozott.

Az 1992-es olimpiai bajnoki döntő (19.13-tól):