Vágólapra másolva!
A közösségi oldalak elterjedése óta óriási fordulatot vett az ismert emberek kommunikációja az egész világon. Filmsztárok és más hírességek mellett sportcsillagok számára is elsődleges csatorna lett a Facebook, a Twitter és az Instagram. Népszerűségük annak köszönhető, hogy gyorsan és közvetlenül elérhetők a rajongók, akik viszont pont emiatt egyre többet és többet akarnak tudni kedvenceikről. Az oda-vissza hatás sokszor eredményez kellemetlen helyzeteket, így egy idő után saját bőrükön tapasztalják meg az érintettek, miért és hogyan kell óvatosnak lenni a közösségi médiával. Összeszedtük azokat a külföldi sztársportolókat, akik saját magukat hozták kínos szituációba egy-egy átgondolatlan poszttal.

Tucatnyi olyan világhírű sportolót említhetnénk, akiknek a különböző közösségi oldalát böngészgetve kezd találgatásba a sajtó és a rajongótábor, legyen szó a magánéletéről vagy a karrierjéről. A social media másfajta veszélyeiről – magyarországi viszonylatban – korábban már írtunk, most azokat az eseteket gyűjtöttük csokorba, amelyeknél a felhasználó meggondolatlanságával saját magát keverte zsibbasztóan kellemetlen helyzetbe.

A hercegnői ruha és a törölt posztok esete

Nem is kell túl sokat visszamenni az időben az első, és talán legnagyobb példáig: Lewis Hamilton, a Forma-1 négyszeres világbajnoka mostanra pontosan tudja, hogy az egész világ figyeli, mit tesz ki a különböző csatornáira. Nem csupán figyeli, de reagál is mindarra, ami kikerül a közösségi felületre.

Mostanra már tudja, hogy nem egy szelfi a világ Forrás: Daimler AG/Daimler AG

Így történhetett, hogy a majdnem hatmillió követője egyik decemberi reggelre képek, videók és bejegyzések nélkül maradt az Instagramon.

Hamilton ugyanis egyszerűen törölte vagy töröltette valamennyi addigi bejegyzését, annyira elege lett a hangos és kritikus kommentekből.

A beszólásokat azért kapta, mert korábban megmutatta rajongóinak a hercegnőnek öltözött unokaöccsét, és

többször is hangsúlyozta, nem tetszik neki, hogy egy fiú kislányruhákat visel.

Emiatt sokan kritizálták, ömlöttek a hozzászólások, a világ minden pontjáról voltak, akik kifogásolták a felhasználók Hamilton hozzáállását. A világbajnok első reakcióként bocsánatot kért, majd törölte a posztot, végül profilja teljes tartalmát is.

Nem ez volt az első félresiklása a bajnoknak a közösségi médiával: néhány héttel a hercegnős eset előtt a Formula E segítségével vitte magát az erdőbe. Lewis Hamilton akkor azt írta, próbálja figyelni más együléses sorozatok futamait, ezért osztja meg egy Formula E-verseny egyik momentumát. Szerencsétlenségére egy háromévesnél is régebbi esetet posztolt, amihez a Formula E hivatalos Instagram oldala is hozzászólt:

- írták Hamilton bejegyzéséhez, ami ugyancsak a kukában végezte. PR- és marketingtanácsadói azonban mostanra meggyőzhették ennek a kommunikációs csatornának a jelentőségéről, mert január 16-án újra felbukkant saját oldalán a világbajnok, azóta már két vadonatúj posztja is kikerült.

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,

A Jégembernél is megtört a jég

Szintén a Forma-1 világában találni példát a másik végletre: Kimi Räikkönen hosszú évekig ellenállt a képmegosztó applikáció csábításának, decemberben aztán – kisebb médiatörténeti pillanatként – létrehozta saját profilját, ahová rögtön poszolt is egy videót azzal, hogy fogalma sincs, mit csinál, de mostantól jelen van az Instagramon.

Pár hét alatt négyszázezerre nőtt a Forma-1 2007-es világbajnokát követők száma,

Kimi lelkesedése pedig nem lankad, de gyanítjuk, ehhez feleségének is köze van, aki nagy rajongója az Instának.

#Kimi7 (@kimimatiasraikkonen) által megosztott bejegyzés,

Persze, hogy marad

Ugyancsak az Instagram segítségével kényszerült magyarázkodásba magánéletével és karrierjével kapcsolatban is az FC Barcelona játékosa, Gerard Piqué.

Talán még a sporttal csak érintőlegesen foglalkozók is emlékeznek a képre, melyen Piqué és Neymar, valamint a szűkszavú „Marad” kiírás látható.

Az egész világsajtó úgy értelmezte a 2017 nyarán kitett fotót, hogy Neymar sorsa eldőlt, mégsem megy a Paris Saint-Germainbe, hanem marad a Barca játékosa.

Se queda.

Gerard Piqué (@3gerardpique) által megosztott bejegyzés,

Piqué utólag azt mondta, nem az volt a szándéka, hogy összezavarja az újságírókat és a focirajongókat, hanem azért osztotta meg a képet, hogy megmutassa Neymarnak, mennyien örülnének neki, ha nem hagyná el klubját. A történtekkel kapcsolatban nemcsak sokáig kellett magyarázkodnia Piquének, de a folyamatos poénkodást is kénytelen volt elviselni: mémek tucatjai születtek a sztoriból, sőt még mag Neymar is visszautalt az esetre.

Se queda @3gerardpique

Nj neymarjr (@neymarjr) által megosztott bejegyzés,

Piquének sem ez volt az első komolyabb afférja a közösségi médiával: posztjait elemezve 2017-ben többször is felmerült a gyanú, hogy komoly válságban van házassága a világhírű kolumbiai énekesnővel, Shakirával.

A focista erre – stílusosan és egyszerűen – a Twitteren adta meg a választ azzal, hogy megosztotta felesége egyik videóját, melyhez semmi mást nem fűzött hozzá néhány szerelmes hangulatjelen kívül.

Azóta viszont újra gyakran mutatják meg közös képeiket a rajongóknak, amiből arra következtethetünk, hogy nem akarnak újabb pletykákat a magánéletükkel kapcsolatban.

Kamuprofillal megbukni

Annál mélyebbre viszont már nehéz süllyedni, ahová minden idők egyik legjobb kosarasa, Kevin Durant jutott el. Az NBA-ben a Golden State Wariorsszal tavaly bajnoki címet szerző szupersztár olyan csúnyán beégette magát a Twitteren, hogy azt még sokáig emlegetni fogják elrettentő példaként. A sportolóból kisebb közellenség lett az Egyesült Államokban azután, hogy 2016-ban az Oklahoma City Thundertől a rivális Golden State-hez igazolt. Döntése miatt rendszeresen és folyamatosan kapott hideget-meleget a rajongóktól, minden lehetséges felületen elküldték, minden lehetséges helyre a drukkerek, amit egy idő után már nem bírt a kosaras idegrendszere.

Nehéz ennél cikibb helyzetbe kerülni Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ronald Martinez

Kevin Durant azt a megoldást választotta a megállíthatatlannak tűnő kommentcunamival szemben, hogy a sajátján kívül

létrehozott egy álprofilt is, és azon keresztül próbálta megvédeni önmagát.

Kétszer is előfordult viszont, hogy elfelejtett átjelentkezni az egyik fiókból a másikba, ami úgy derült ki, hogy egyes szám harmadik személyben írt magáról. Egyszer azt, hogy

- utalva ezzel az átigazolása mögötti okokra. A másik esetben pedig azt kommentelte:

"Képzeld el, hogy kivesszük Russt (Russell Westbrook, az Oklahoma City irányítója, aki tavaly a liga legértékesebb játékosa lett - a szerk.) a csapatból, meglátod, milyen rosszak. Durant nem tudna bajnokságot nyerni azokkal a bénákkal."

Kevin Durant saját magát védő tweetje Forrás: Origo

Első körben a szokásos magyarázkodással próbálkozott, hogy feltörték a profilját, nem is ő írt, később azonban beismerte tettét, és bocsánatot kért mindazoktól, akiket esetleg megbántott.

Ahogy lassan mindennapi életünk részévé válnak a közösségi oldalak, úgy lesz használatuk is egyre kifinomultabb, meggondoltabb. Addig is érdemes figyelni a sztársportolók felületeit, mert időről időre garantáltan belefuthatunk egy-egy gyöngyszemnek számító kínoskodásba.