Társoldalunk:

Japán issza meg Phjongcshangban a koreai békülés levét

2018.02.06. 20:09

A február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpia idejére látványosan kibékülő két Korea gyorsan megtalálta a közös ellenséget, mégpedig Japán formájában.

Az olimpiai mozgalom alapítói biztosan ünnepelnének most, ha látnák, ahogy a koreai háború 1953-as lezárása óta hadiállapotban álló, és egymást rendszeresen rakétakísérletekkel és hadgyakorlatokkal hergelő Észak- és Dél-Korea vezetői békejobbot nyújtottak a téli olimpia lángjának fellobbanása előtt.

Részt vesznek az észak-koreai sportolók a dél-koreai téli olimpián

Közös bevonulása és női jégkorongcsapata lesz a két országnak.

A február 9-25. közötti játékokon - ahol a megnyitón együtt vonul a két ország küldöttsége, a női jégkorongtornán pedig közös csapattal vesznek részt - attól tehát nem kell tartani, hogy a ketté osztott félsziget szemben álló országainak viszálya mérgezi a levegőt. Mérgezi más, és erről, minő meglepetés, ugyancsak a két Korea tehet.

Az átmeneti összeborulás után ugyanis gyorsan megtalálták a közös ellenséget,

méghozzá annak a Japánnak a képében, amely országban a régió összes állama megtalálja a maga gonoszát, ha éppen úgy hozza a szükség. A Koreai félszigeten négyszáz évre nyúlik vissza a japánellenesség, kezdve az Imdzsi-háborúktól, amikor a japánok 1592-ben lerohatnák a félszigetet. A korszak nagy koreai hőse I Szunsin tábornok, aki 1597-ben a Hanszan-szigeteknél legyőzte a túlerőben lévő japán flottát.

A sisakról figyeli a japánokat a tábornokForrás: Sputnik/Vladimir Pesnya

Az ő alakját, amit Korea szerte megannyi szobor örökít meg, rajzoltatta a sisakjára a dél-koreai hokiválogatott kanadai születésű kapusa, Matt Dalton. Azonban miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) chartájának 51. pontja tiltja a politikai jelképek, vagy más nemzetekre nézve bántó, netán sértő ábrázolások használatát, felszólították Daltont, hogy sürgősen felejtse el a sisakot – nyilván határozott japán fellépésre.

Nemzeti hős közelrőlForrás: Insidethegames.biz

De mielőtt a japánok megnyugodhattak volna, jött az újabb probléma: elkészült az egységes koreai csapat zászlaja. A nem hivatalos zászlón ugyanis szerepel a koreaiul Dokdónak hívott szigetcsoport, ami 1954 óta valóban dél-koreai ellenőrzés alatt áll, azonban a Japán-tengeren található szirteket, melyeket a japánok Takesima-szigetek néven emlegetnek, Japán rendületlenül magáénak tekinti, és rendkívüli rosszallását fejezte ki a zászlóval kapcsolatban.

Ahány zászló, annyi arculcsapás JapánnakForrás: AFP/Prakash Singh

Ami egyébként már több olyan világversenyen is előkerült, amelyen valamilyen formában egységes csapatot indított a két Korea.