Hihetetlen, de már 2024-ben olimpiai sportág lehet az eSport

'League of Legends' players become eSport stars Horizontal
The studio audience watches a match between professional Team Curse and Cloud 9 during the League of Legends North American Championship Series Spring round robin competition, at the MBS Media Campus in Manhattan Beach, California February 22, 2014. League of Legends is the king of the hot trend in videogame play as a spectator sport, complete with sold-out stadiums and fans camping all night for tickets to matches. AFP PHOTO / ROBYN BECK / AFP PHOTO / ROBYN BECK
Vágólapra másolva!
A világon egyre nagyobb teret hódít magának a versenyszerű videójátékozás, a folyamat pedig megállíthatatlannak tűnik. Korábban talán sokan azt sem tudták, mit is jelent pontosan az eSport, most pedig ott tart a dolog, hogy a 2024-es nyári olimpiát rendező Párizs mérlegeli annak a lehetőségét, hogy a NOB-bal egyeztetve felvegye az eSportot az olimpia műsorára.

Habár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közelgő ülésén nincs napirendi pontja az olimpiai versenyszámok megváltoztatásának, vagy bővítésének, a NOB társelnöke, Tony Estanguet azt mondta, hogy a szervezet elgondolkozik az eSport olimpiai műsorba iktatásán.

Az eSport népszerűsége megállíthatatlanul növekszik Forrás: AFP/Robyn Beck

Az ESPN sportcsatorna kimutatása alapján ugyanis óriási az érdeklődés a versenyek iránt. Több millió dolláros bevételt és közel 150 milliós nézettséget értek el 2017-ben az élő eSport közvetítésekkel.

Estanguet elmondta, semmivel nincsenek elkésve, hiszen a döntés előtt bőven van idejük mérlegelni a lehetőségeket, illetve pró és kontra érveket felsorakoztatni az eSport olimpiai műsorba történő emelése ellen, vagy éppen mellette.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach 2017 tavaszán még nem tudta eldönteni, hogy az eSport az sport-e, vagy nem. Könnyen lehet, hogy hamarosan tudni fogja Forrás: AFP/-

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke 2017 tavaszán azt mondta, maga sem tudja eldönteni, hogy az eSport az valóban sporttevélkenység-e, vagy valami egészen más. A NOB elnökének ez a kijelentése nem arra mutat, hogy az eSport hamarosan betör az olimpia műsorára, de látva ennek a tevékenységnek az iszonyatos népszerűségét, könnyen lehet, hogy a német sportvezér pár hónap múlva másképpen fog gondolkodni.

A tradicionális olimpiai sportágak kedvelői persze most a fejüket fogják, de azt mindenki tudja, hogy a nyári olimpiák műsorán van egy-két olyan szám (vagy sportág), amelynek népszerűsége nem ér az eSport nyomába.

Mindenesetre figyelemreméltó, hogy már a Washington Post is ezzel az üggyel foglalkozik.

Ne legyen kétségünk, hogy az eSport olimpiai műsorba emelése hatalmas vihart okozhat. Ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai nem tehetik fel a szemellenzőt, ha az eSport szóba kerül.

A világon olyan őrült sebességgel terjedő tevékenységről van szó, amelynek fejlődését senki sem tudja megállítani.

Még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem.

(Forrás)