Vágólapra másolva!
Boros Adrián és dél-afrikai társa, Carl Foscher második lett a Dusi nevű maratoni kajak-kenu versenyen, ahol az indulóknak megállás nélkül kellett teljesíteniük a mintegy 100 kilométeres távot.

A világ egyik legveszélyesebb, háromnapos maratoni kajakversenye után két héttel rendezték meg az egynapos, szintén párosban kiírt viadalt, amelynek távja nem sokkal kevesebb, mint a Dusinak, 100 kilométert kell evezve és futva megtennie a mezőnynek, amelynek általában a 40 százaléka nem tudja teljesíteni a gyilkos távot. Az idei évben ötszáz induló volt, zömmel K2-ben, de voltak merész próbálkozók K1-ben, sőt két K3 (azaz kajakhármas) egység is rajthoz állt.

– mondta a Kajakkenusport.hu-nak nyilatkozva Boros Adrián, aki egyedüli magyarként, sőt, egyedüli külföldiként indult el a non-stop Dusin. A versenyt a Kwa-Zulu Natal tartományban hömpölygő Msunduzi folyón (amit az egyszerűség kedvéért csak Dusinak hívnak), illetve amentén rendezik meg, Pietermaritzburg és Durban között.

Az első 40 kilométeren Boros és Foscher az élmezőnyben haladt, majd a sok futás miatt leszakadt, és az ötödik helyre csúszott vissza.

„Nem volt meglepő, hiszen az afrikaiakkal nehéz felvenni a versenyt futásban, de nem estünk kétségbe, mert tudtuk, hogy az evezős résznél fel tudunk zárkózni. Már a második helyen kajakoztunk 60 kilométernél, aztán egy szakaszon nem engedtek annyi vizet a víztározóból, mint a Dusin, ezért ott futnunk kellett, végül 500 méterrel a győztes mögött jöttünk be."

A magyar kajakos szerint a futás második fele nagyon megterhelő volt a 30 fokos melegben, a segítők végig mellettük futottak jeges vízzel locsolva őket.

Boros Adrián március 20-ig marad kint Dél-Afrikában, addig még két maratoni versenye lesz.