Társoldalunk:

Nem segíthettek nők a szumóversenyen agyvérzést kapó polgármesternek

2018.04.05. 13:05

A japán szumószövetség vezetője kénytelen volt bocsánatot kérni amiatt, hogy kiutasították a küzdőtérről azokat a nőket, akik újra akarták éleszteni az eszméletét vesztő helyi polgármestert.

A szumó hagyományai szerint a kör alakú küzdőteret, a dohjót szentként tisztelik és nőknek tilos belépni oda.

Rjozo Tatami, a Japán délnyugati részén fekvő Maizuru polgármestere egy szerdai versenyen a küzdőtéren elmondott beszéde közben esett össze. Két nő, egészségügyi alkalmazottak azonnal a küzdőtérre siettek és elsősegélyben részesítették a 67 éves férfit. Miközben két másik nő is a helyszínre érkezett, a bírók felszólították a nőket, hogy azonnal hagyják el a küzdőteret.

"Hölgyeim, hagyják el a küzdőteret. Csak férfiak menjenek fel" - mondta a bírók egyike.

A közösségi médiában az esetről megjelent videó hatalmas felháborodást okozott a szigetországban, sokan bírálták az szumó illetékeseit azért, mert a hagyományokat többre tartják egy ember életénél.

Hakkaku Nobujosi, a szumószövetség elnöke szerda késő este kiadott közleményében helytelennek nevezte a nők kiutasítását a küzdőtérről és bocsánatot kért, miközben megköszönte a nőknek, hogy megpróbálták megmenteni a polgármester életét.

Azzal védekezett, hogy a felszólítást a küzdőtéren megjelenő nők miatt pánikba esett egyik bíró szájából hangzott el. Helytelen reagálás volt egy életveszélyes helyzetben – hangsúlyozta Hakkaku.

A polgármester agyvérzést szenvedett, azonnal megoperálták a helyi kórházban és állapota stabil - közölték önkormányzati illetékesek.

A női jelenlétet tiltó szumóhagyományok számos ellentmondásos esetet okoztak az elmúlt évtizedekben, magas rangú női politikusoknak például megtiltották a győzteseknek járó elismerések átadását a küzdőtéren.