Vágólapra másolva!
Az Antarktisz legmagasabb csúcsának, a Vinson Massifnak a megmászására készül Neszmélyi Emil. Ha sikerrel jár, akkor már csak egyetlen mászás fogja elválasztani attól, hogy teljesítse a Seven Summits kihívást.

A civilben ügyvéd Neszmélyi amatőr mászóként vágott bele a kalandba, hogy Németh Alexandra után második magyarként mássza meg a Föld hét kontinensének legmagasabb csúcsait. Európa (Elbrusz), Afrika (Kilimandzsáró), Ázsia (Mount Everest), Ausztrális és Óceánia (Carstensz Pyramid) és Dél-Amerika (Aconcagua) már kipipálva, már csak az alaszkai Mount Denali és az Antarktiszon található Vison Massif van hátra. Neszmélyi Emil pénteken indul az utóbbi megmászására, és, ha minden tervek szerint megy vasárnap a chilei Punta Arenasból át is repül a jeges kontinensre.

Neszmélyi Emil a Denalin Forrás: Neszmélyi Emil (Facebook)

Mint azt a Promotions.hu oldalnak elmondta, mintegy 50-60 kiló felszerelést visz magával egy hátizsákban, illetve a maga után húzott szánon. Neszmélyi nem végzett speciális edzést, mint mondta, a 4892 méter magas hegy megmászása nem okozhat különösebb gondot egy felkészült mászónak. Egyedül az időjárás jelenthet kihívást a Vinsonra készülőknek.

"Ott most nyár van, s napközben néha úgy érezhetjük majd, hogy plusz 30 fok van az öltözékünkben.

Emiatt a klasszikus pehely overállban nem fogunk tudni mászni, hisz nagyon sok folyadékot veszítenénk a melegben, hasonló, de kétrészes felszerelést használunk majd."

Oxigénpalackra ezúttal nem lesz szüksége, az Everesten is csak az asztmája miatt kellett elővennie 7200 méter fölött.

Az Antarktiszra érkező mászók csak ideiglenes sátrakat állíthatnak föl, és tilos bármilyen szemetet hagyniuk maguk után, lehetőség szerint ökológiai lábnyom nélkül kell elhagyniuk a kontinenst.