Gosztonyi László Péter olyat tett, amit kevesen hittek volna

Horizontal ROWING PLAN D'EAU GENERAL VIEW WORLD CHAMPIONSHIP
Rowers warm up before competing in the Men's Single Sculls, on August 30, 2015 in Aiguebelette Le Lac, during the World Rowing Championships. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
Budapesten tartotta idei első ülését a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) Végrehajtó Bizottsága. A dr. Kamuti Jenő vezette testület számos fontos döntést hozott a március 15-ei hétvégén, többek között határoztak a nemzetközi Fair Play-díjazottakról is.

Az 1963-ban alakult Nemzetközi Fair Play Bizottság évről évre négy kategóriában díjazza az előző esztendő kiemelkedő fair play-eseményeit. A hétvégi ülésen több mint 40 jelölést vitattak meg a tagok, majd hoztak döntést az elismerésekről. A világ minden tájáról beérkezett javaslatok közül idén egy magyar sportoló elismeréséről is határoztak, számol be a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos oldala. Az evezős Gosztonyi László Péter a korábbi NOB-elnökről, Jacques Rogge-ról elnevezett ifjúsági kategória trófeáját veheti majd át fair play-cselekedetéért. A tavaly júliusi magyar bajnokság 1000 méteres távján az akkor 13 éves versenyzőt győztesnek hirdették ki a célba érkezés után. Ő maga ezt nem így érezte, ezért jelezte a bíróknak, hogy szerinte nézzék meg a célfotót. Neki lett igaza, a fotó alapján nem ő, hanem egy versenyzőtársa lett a táv győztese, ő pedig így második helyen végzett.

Az ülésen külön kiemelték az abu-dzabi cselgáncs Grand Prix-n történt esetet, amikor a közel-keleti régióban először indulhattak izraeli sportolók a saját zászlajuk alatt, győztes versenyzőjük tiszteletére pedig eljátszották a zsidó állam himnuszát is.

A végrehajtó bizottság az első regionális Fair Play Központról is döntött. Ennek értelmében Azerbajdzsánban, bakui székhellyel megalakult az Euró-Ázsiai Fair Play Központ. A regionális központ a környező tizenegy ország helyi fair play-bizottságait fogja össze, illetve segíti a régióban a fair play népszerűsítését. Külön érdekessége a bakui szervezetnek, hogy az azeri és az örmény sportvezetők is várhatóan egy asztalhoz ülnek majd a fair play égisze alatt.

A díjazottak listáját, valamint az idei díjátadó helyszínét és időpontját később teszi közzé a testület.