Társoldalunk:

Amikor a rajongás késelésig fajul

2019.06.23. 19:13

A sport a szurkolókért (is) van, hiszen mit érnének az emberfeletti teljesítmények, a pengés megoldások, ha azt üres stadionokban vagy lelátók előtt érnék el a világsztárok? Előfordul azonban, hogy a drukkerek közül néhányan teljesen megfeledkeznek magukról, berohannak a játéktérre, és ilyen vagy olyan oknál fogva rátámadnak a sportolókra, vagy éppen a gyűlölt rivális játékosaira. Összegyűjtöttünk néhány emlékezetes ámokfutást a múltból, és biztos, ami biztos, szólunk előre: cikkünk a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz!

Arnold Schwarzenegger

A legutóbbi megbotránkoztató eset a 71 éves Terminátorral történt. A korábbi kaliforniai kormányzó a nevét viselő Arnold Classic Africa testépítő versenyen vett részt Dél-Afrikában, a Johannesburghoz tartozó Sandtonban. Schwarzenegger éppen a telefonjával vette fel videóra, ahogy fiatalok táncolnak körülötte, amikor egy férfi nekifutásból, teljes erővel, páros lábbal hátba rúgta.

Schwarzenegger nem sérült meg a támadásban, a tettest pedig azon nyomban leteperték, majd eltávolították a teremből. Az osztrák születésű, de már évtizedek óta amerikai állampolgár Schwarzenegger a történtek után is megőrizte jókedvét, amit mutat, hogy az esetet követően is posztolt olyan videót, ahol rajongókkal találkozik Johannesburgban. „Köszönöm az együttérzést, de semmi okotok az aggodalomra. Azt hittem, hogy csak valaki megtaszított a tömegből, ami gyakran megesik a hasonló eseményeken. Számomra is csak akkor vált világossá, hogy mi történt, amikor láttam a videókat”– nyugtatta meg követőit a sztár saját közösségi oldalán.

Szeles Mónika

A kilencvenes évek egyik legismertebb és legsikeresebb női teniszezője, a vajdasági születésű Szeles Mónika pályafutását egy elvetemült néző tette tönkre. Szeles 1993. április 30-án negyeddöntőt játszott Hamburgban a bolgár Magdalena Malejeva ellen. 6:4, 4:3-as vezetésénél pihenőjét töltötte a székében, amikor egy szurkoló mögé szaladt, és hátba szúrta. Éppen leültem és előredőltem, amikor hirtelen éles fájdalmat éreztem a hátamban. Hátranéztem, és egy embert láttam, a kezét, meg egy kést. A következő pillanatban pedig arra gondoltam: Úristen, ez a férfi kést szúrt a hátamba– idézte fel egy interjújában a történteket a teniszező. Később kiderült, a mentális problémákkal küzdő elkövető, Günther Parche azért támadt rá Szelesre, mert nagy riválisának, a német Steffi Grafnak szurkolt, és szerinte a magyar származású teniszezőnek nem volt joga elfoglalni a német helyét a világranglista élén.

Vanderlei de Lima

Meglepő lehet, ám a maratonfutók sincsenek biztonságban, ezt a brazil atléta a 2004-es athéni olimpián saját bőrén tapasztalhatta. 35 kilométer megtétele után ugyanis magabiztos, 25-30 másodperces előnnyel vezetett a brazil, a nézők közül azonban egy egyházából kitaszított ír pap odarohant hozzá, és erőszakkal az út mentén álló tömegbe taszította. Bár az emberek és a rendezőség tagjai segítettek Limán, és gyorsan kiszabadították az őrült férfi szorításából, a történtek miatt közel húsz másodpercet vesztett, és kizökkent a ritmusából. A 38. kilométer után az olasz Stefano Baldini, valamint az amerikai Mebrahtom Keflezighi is utolérte, így Lima végül csak bronzérmes lett.

Buducnost ​Podgorica–Banvit

Térjünk át a csapatsportágakra, kezdjünk a kosárlabdával. 2015. január elején a montenegrói Buducnost hazai pályán fogadta a török Banvit csapatát az Európa-kupában. A negyedik negyedben egy hazai szurkoló beszaladt a pályára, és két vendégjátékosnak is nekiment, a harmadikkal azonban nem számolt: 

E.J. Rowland hátulról irgalmatlan nagy taslit vágott le a drukkernek, aki padlót is fogott az ütéstől. 

Tie Domi, Toronto Maple Leafs

A 2000-es évek környékén a Philadelphia Flyers és a Toronto Maple Leafs egyaránt élcsapatnak számított az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) keleti főcsoportjában. Ennek megfelelően finoman szólva sem kedvelték egymást, és ez igaz volt a szurkolókra is. Arra azonban senki nem gondolt, hogy tettlegességre is sor kerül drukker és játékos között, márpedig 2001. március 29-én ez történt. A kanadai együttes Philadelphiában lépett jégre, a vendégek verőembere, Tie Domi szeretett volna bunyózni Luke Richardsonnal, végül a bírók a büntetőpadra küldték két percre. A box mögött ülő 38 éves Flyers-drukker, Chris Falcone (és még néhány másik szurkoló) ekkor elkezdték sörrel leönteni, valamint megdobálni Domit, aki a kulacsából „visszalőtt”. Falcone erre begurult, és állítása szerint a kulacsot szerette volna kicsavarni a játékos kezéből, végül a palánkon keresztül beesett Domi mellé, akivel összeverekedett.

Nem meglepő módon a drukker húzta a rövidebbet, lett egy komoly seb a homlokán, de megúszta súlyosabb sérülések nélkül. Domit 1000 dollárra büntette az NHL, Falcone pedig beperelte, sőt, még „visszavágót” is akart, de néhány évvel később kibékültek.

Birmingham–Aston Villa

A közelmúlt legemlékezetesebb eseménye az angol másodosztályban történt, egy márciusi városi rangadón. A Birmingham az Aston Villát fogadta, amikor a 10. percben egy magáról megfeledkezett szurkoló a pályára rohant, és hátulról ököllel arcon ütötte a vendégek középpályását, Jack Grealisht.

A játékos folytatni tudta a találkozót, sőt, a rangadót éppen az ő góljával nyerte meg 1-0-ra a Villa, amely később a rájátszást megnyerve feljutott a Premier League-be.

Petrolul Ploiesti–Steaua Bucuresti

2011-ben egy román huligán miatt volt hangos az európai sportsajtó. Az ittas drukker a két csapat bajnoki meccsének 41. percében szaladt a pályára, és hátulról, ököllel arcon ütötte a vendégek hátvédjét, George Galamazt, akinek, mint később kiderült, eltört az arccsontja. A csapattársak elégtételt vettek: a földre teperték az elkövetőt, és addig ütötték, rúgták, ameddig a rendezők nem menekítették ki őt a karmaik közül.

A szurkolót letartóztatták, az egyik bukaresti játékost kiállították, a meccs azonban folytatódhatott. Nem sokkal később viszont a hazai drukkerek petárdával hátba dobták Ciprian Tatarusanut, a Steaua kapusát. A bíró ezután lefújta a meccset.

Andrés Escobar

Sajnos kihagyhatatlan az összeállításból a kolumbiai futballista tragédiája, akinek egy öngól jelentette a végzetét. A dél-amerikai válogatott az 1994-es világbajnokság csoportkörében egy Románia elleni vereséggel kezdett, így a következő találkozó, a házigazda USA ellen sorsdöntő volt a számukra. 2-1-re kikaptak, Escobar pedig öngólt vétett, így hiába nyertek az utolsó meccsen Svájc ellen, kiestek a csoportból. A kudarcot egyértelműen a hátvéd nyakába varrták, ráadásul a hírek szerint a vereség miatt a kolumbiai maffia is rengeteg pénzt bukott, így vérdíjat tűztek ki Escobar fejére. Hazatérése után néhány nappal egy fanatikus Medellínben egy parkolóban agyonlőtte. Szemtanúk elmondása szerint, miközben elsütötte a fegyverét (12-szer), minden lövésnél azt kiáltotta: Gól!

Fordított helyzetben

Két esetet hozunk, amikor a sportolók vetették el a sulykot, és veszítették el teljesen önuralmukat. A leghíresebb példa egyértelműen Eric Cantonáé, aki még a Manchester United játékosaként szállt bele egy tökéletesen kivitelezett kung-fu rúgással a Crystal Palace egyik szurkolójába. A drukker Cantona kiállításán kárörvendett, illetve válogatott sértéseket vágott hozzá, többek között a felmenőit és francia származását emlegetve.

Amikor évekkel később megkérdezték Cantonát, hogy megbánta-e a történeteket, nem hazudtolta meg magát a francia: „Igen, megbántam. Leginkább azt, hogy olyan béna voltam, hogy nem tudtam erősebben megütni a rohadékot.”

Napjaink egyik legnagyobb csillagának, Neymarnak az idei Francia Kupa-döntőn ment el az esze, amelyet 2-0-s előnyről bukott el a PSG a Rennes ellen. A díjátadó felé haladva a lelátón egy szurkoló minden párizsi játékosnak odaszólt valami kedveset, az ingerült brazil viszont nem díjazta ezt, és arcon ütötte a drukkert.

Az eset után Neymar közösségi oldalán kért elnézést, a Francia Labdarúgó Szövetség azonban 3 meccsre eltiltotta.

Az összeállítást sajnos még bővíthetnénk, hiszen több hasonló eset is történt a múltban. És bár a rendezők mindent elkövetnek a jelenkor sporteseményein, hogy elkerüljék a hasonló eseteket, ha egy őrült a fejébe vesz valamit, sajnos nincs az a biztonsági intézkedés, ami megakadályozná.