Milliók nézték végig élőben a sportvilág egyik legtitokzatosabb tragédiáját

Vertical BALL SPORT-ACTION SPORT GOLFER GOLF
US golfer Payne Stewart watches as his ball rolls back down the hill on the 18th hole during the second round of the US Open Championship 19 June at the Olympic Club in San Francisco, CA. Stewart took a bogie on the hole and currently is the leader with a 3-under-par. AFP PHOTO John MABANGLO (Photo by JOHN G. MABANGLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Napra pontosan húsz évvel ezelőtt halt meg egy repülőgép-szerencsétlenség során a kor egyik legjobb golfozója, az amerikai Payne Stewart. Milliók követték a tévében élőben közvetített tragédiát. 

A 42 éves golfozó nem csak feltűnő ruházatával és sokszor megosztó viselkedésével emelkedett ki a mezőnyből, de remek játékával is. Kétszeres US Open és egyszeres PGA Championship-győztesként a világ harminc legjobb golfozójának szervezett Tour Championship versenyre utazott a floridai Orlandóból a texasi Houstonba.

Payne Stewart minden szempontból kilógott a sportág mezőnyéből Forrás: AFP/Gerry Penny

A Learjet 35 típusú magángép fedélzetén hatan tartózkodtak, írja az eseményeket felidéző cikkében a BBC: Stewarton kívül a két menedzsere, Robert Fraley és Van Ardan, valamint Bruce Borland, egy pályaépítő, és persze a két pilóta, Michael Kling és Stephanie Bellegarrigue. A csapat úgy tervezte, hogy előbb még megállnak Dallasban, ahol Stewart és Borland tárgyalásokat fog folytatni egy leendő golfpálya építéséről.

A gép 9 óra 19 perckor rendben fel is szállt, majd tíz perccel később a jacksonville-i irányítótoronynak megerősítette, hogy elhagyta a légteret.

Ezt követően semmilyen kommunikáció nem történt többé.

A földi irányítás csak azt látta, hogy a repülőgép nem kanyarodott el a tervezett nyugati irányba, hanem folytatta útját észak felé. Miután a géppel megszakadt minden kapcsolat, az amerikai haditengerészet pensacolai bázisáról utánuk küldtek egy F16-os vadászgépet. Chris Hamilton pilóta a Tennessee állambeli Memphis légterében érte utol a Learjetet.

"50-100 láb (kb. 15-30 méter) lehettem a géptől, azaz tökéletesen szemügyre vehettem.

A pilótafülke ablakai le voltak fagyva, nem lehetett belátni" – idézi a BBC Hamiltont. A jelek arra utaltak, hogy valamilyen sérülés miatt lecsökkent a nyomás a kabinban, ahonnan az összes oxigén kiszökött, a bentlévőknél pedig tüdőödéma (hypoxia) lépett fel, és mindannyian megfulladtak.

A gépből végül kifogyott az üzemanyag, és 3 óra 54 perc repülés után Dél-Dakota fölött zuhanni kezdett, és végül Mina közelében csapódott a földbe. Miután közel hangsebességgel zuhant tízezer méter magasból, gyakorlatilag semmi nem maradt belőle, képtelenség volt rekonstruálni a balesethez vezető körülményeket.

A gép és Payne Stewart utolsó útját végikövették a kamerák, így tévénézők milliói lehettek szemtanúi a becsapódásnak.

Payne Stewart szobra az észak-carolinai Pinehurstben Forrás: AFP/2019 Getty Images/Streeter Lecka

Stewart talán legnagyobb győzelmének emlékét, az 1999-es US Openen az utólsó, 5 méteres sikeres gurítás (put) utáni ikonikus mozdulatát öntötték bronzba a híres Pinehurst Golf Clubban.