Vágólapra másolva!
Életének 34. évében elhunyt Pete Frates korábbi baseballjátékos, az Ice Bucket Challenge, azaz a jegesvödör-kihívás egyik kitalálója.

Frates 28 éves volt, amikor ALS-t (amiotrófiás laterálszklerózis, más néven Lou Gehrig-kór) diagnosztizáltak nála. Ez egy halálos betegség, amelynek kialakulási oka ismeretlen, és nincs gyógymódja. A központi idegrendszerben található akaratlagos izmok folyamatosan gyengülnek, majd leállnak, így az ember egy idő után nem fog tudni járni, beszélni, enni, és lélegezni.

Minden idők egyik legjobb baseballjátékosa, Lou Gehrig is ebbe halt bele 38 évesen, ő volt a betegség első "híres" áldozata. Frates is tehetséges játékos volt, a Boston Egyetemen két évig volt csapatkapitány, végül aztán nem állt profinak. Amikor 2012-ben megtudta, hogy ALS-ben szenved, mindent megtett azért, hogy felhívja a figyelmet a kórra, valamint arra, hogy az orvostudomány meglehetősen keveset tud róla.

Fratest köszönti egy másik baseballikon, Derek Jeter Forrás: AFP/2014 Getty Images/Elsa

Nem volt hajlandó belenyugodni abba, hogy ez egy gyógyíthatatlan betegség, ezért többedmagával kitalálta az Ice Bucket Challenge-et, azaz a jegesvödör-kihívást, amiben az embereket egy vödör jeges vízzel öntik nyakon. 2014-ben hurrikánként söpört végig a világon, becslések szerint körülben 17 000 000 videó került fel az internetre, többek között rengeteg világsztár csinálta meg a kihívást. Ezzel párhuzamosan Frates-ék pénzgyűjtést szerveztek az ALS-hez kapcsolódó további kutatásokra, és sikerült 115 millió dollárt összeszedniük.

Frates közben megházasodott, született egy lánya is, és rengeteg konferencián vett részt, az ALS elleni küzdelem élharcosa lett. Állapota azonban egyre romlott, végül otthoni ellátásra szorult. Családja közleménye szerint békében távozott a halálos betegség ellen vívott hősies harc után. December 28-án lett volna 35 éves.