Társoldalunk:

Óriási show-val, világsztárral készül az M4 Sport az Év Sportolója Gálára

2020.01.06. 12:57

A legjobb férfi sportolók kategóriában a hármas döntőbe Michelisz Norbert (autóversenyző), Milák Kristóf (úszó) és Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázó) jutottak. A női mezőnyben Csipes Tamara (kajakos), Hosszú Katinka (úszó) és Kapás Boglárka (úszó) között dől majd el a végső győzelem. A háromszoros olimpiai bajnok esetében a siker azt is jelentené, hogy hetedszer nyerné meg a címet, amivel utolérhetné a rekorder Egerszegi Krisztinát. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által szervezett esemény sztárvendége a 9-szeres olimpiai első amerikai úszólegenda, Mark Spitz lesz.

A Nemzeti Színház adott otthont az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2019 sajtótájékoztatójának. A január 16-ai műsor kapcsán lehullt a lepel a döntősökről, a főbb változásokról a szavazások menetét illetően, és kiderült, hogy 2020-ban melyik világsztár lesz az este díszvendége.

A délelőtt 11.00-kor kezdődött sajtótájékoztató elején egy, az asztalon némi lámpalázzal küzdő uszkár ellopta a show-t. „Ike", mint később kiderült fontos szerepet játszik majd a műsorban, ahol összesen 177 fellépő gondoskodik a nézők szórakoztatásáról a 14 kategória díjazása közben.  Különleges vendégekből, igazi legendákból idén sem lesz hiány. 2020-ban az atlétika világáról az úszásra váltottak a szervezők, és az Egyesült Államok 9-szeres olimpiai bajnokát, Mark Spitzet hívták meg, így idén is egy igazi világsztár emeli majd az este fényét.  Rajta kívül is szép számmal jönnek egykori bajnokok, például Szabics Imre is részt vesz az eseményen. Az est házigazdája Tihany Viktor lesz, a 20.00-kor kezdődő műsorra a Magyarország–Spanyolország férfi vízilabda Európa-bajnoki mérkőzés után kapcsol majd az M4 Sport.

Az est sztárvendége az amerikai úszólegenda, Mark Spitz leszForrás: DPA/AFP/Staff

Összesen 399 sportújságíró szavazott 2019 legjobbjaira, ezúttal hét kategóriában. A fogyatékos sportolók, csapatok, a fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők 10-es listáját a Magyar Paralimpiai Bizottság állította össze, és a legjobbakról is egy szakmai zsűri döntött a sportújságírók szavazatai helyett. További változtatásként a jövőben szeretnék összevonni a férfi és női futballista kategóriákat is, de ez ügyben még egyeztetnek a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ).

A három versenyben maradt jelölt kategóriánként:

férfiak:
Michelisz Norbert (autóversenyző)
Milák Kristóf (úszó)
Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázó)

nők:
Csipes Tamara (kajakos)
Hosszú Katinka (úszó)
Kapás Boglárka (úszó)

edzők:
Danyi Gábor (Győr, női kézilabda)
Selmeci Attila (Milák Kristóf)
Varga Zsolt (FTC, vízilabda)

az Év csapata (egyéni sportágak csapatversenye):
Férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole, Varnyú Alex)
Női kajak négyes (Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra)
Női teniszpáros (Babos Tímea, Kristina Mladenovic)

az Év csapata (klasszikus csapatsportok):
FTC-Telekom Waterpolo (férfi vízilabda)
Győri Audi ETO KC (női kézilabda)
Női jégkorong-válogatott

az Év férfi labdarúgója:
Dibusz Dénes (FTC)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Szoboszlai Dominik (Salzburg)

az Év női labdarúgója:
Csiszár Henrietta (Bayer Leverkusen)
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)
Vágó Fanny (St. Pölten, Ferencváros)

Fogyatékos sportolók:

nők:
Ekler Luca (paraatléta)
Illés Fanni (paraúszó)
Latinovics Lívia (speciális szövetség tornász)

férfiak:
Juhász Szebasztián (speciális olimpia tornász)
Kiss Péter Pál (para kajak-kenus)
Mihálovits Tamás (szervátültetett atléta)

csapat:
Kosárlabda-válogatott (Magyar Speciális Olimpia Szövetség)
Labdarúgó-válogatott (Magyar Speciális Olimpia Szövetség)
Női kerekesszékes vívó-válogatott (Magyar Paralimpiai Bizottság)

edzők:
Pruzsina István (Magyar Paralimpiai Bizottság, kajak-kenu, Kiss Péter Pál)
Szabó Álmos (Magyar Paralimpiai Bizottság, paraúszás, Illés Fanni, Száraz Evelin)
Szalma László (Magyar Paralimpiai Bizottság, atlétika, Ekler Luca)

Idén is átadják a futball és olimpiai életműdíjakat, és most először nem a nézők, hanem az MLSZ szakmai bizottsága Bodnár Zalánnal (Nemzeti Sport) kiegészülve dönt 2019 legszebb góljáról. Ebben a kategóriában a legjobb háromba jutott:

Gazdag Dániel (Budapest Honvéd) gólja a PAFC ellen
Tokmac Nguen (Ferencváros) gólja a Suduva ellen
Zsóri Dániel (DVSC) gólja a Ferencváros ellen (Puskás-díjas találat lett 2019-ben)

Idén a sajtótájékoztatón két új kategóriát is életre hívtak a szervezők, és át is adták a díjakat (jövőre a tervek szerint már a nagy gálán kerül erre sor), Az Év szabadidős sporteseménye kategóriában Szöllősi György (MSÚSZ és a szervezőbizottság elnöke) és Novotny Zoltán (MSÚSZ örökös tiszteletbeli elnöke) adta át az elismerést a Budapesti Sportszövetségek Uniójának. A szervezet a 2019. május 29-i családi sportnapján a mintegy 30 000 érdeklődő 50 sportágat próbálhatott ki. Az uniót Kamuti Jenő elnök és Munkácsi Kitti főtitkár képviselték a sajtótájékoztatón. Az Év esportolója díjat Szöllősi György és Dr. Csisztu Zsuzsa (MSÚSZ alelnöke) adta át Kiss Tamásnak, aki League of Legends (LOL) játékban „Vizicsacsi" néven egyedüli magyarként bejutott a legjobb 8 közé csapatával a világbajnokságon.