Özbas Szofi és Kopasz Bálint lettek 2019 legjobb utánpótláskorú sportolói

Kopasz Bálint, Kajak-kenu, Tokió
A férfi mezőny egész évben Kopasz Bálint hátát nézte, az előolimpián sincs másképp
Vágólapra másolva!
Özbas Szofi azzal érdemelte ki elsőségét, hogy a junior világ- és Európa-bajnokságon, valamint az U23-as Eb-n is aranyérmet szerzett. Kopasz Bálint annak köszönheti az elismerést, hogy K1 1000 m-en a felnőtt világ- és Európa-bajnokságot is megnyerte, ezen kívül az Eb-n K1 5000 m-en is diadalmaskodott.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy kitűnően időzítették a gálát, mert éppen most tértek haza a lausanne-i téli ifjúsági olimpiáról,

ahol a 23 fős magyar csapat hat érmet, közte két aranyat nyert.

A MOB elnöke hozzátette: bízik abban, hogy a tokiói olimpián több mint 160 magyar versenyző lesz jelen. "Megkockáztatom, hogy ott már mindenki héraklészes lesz" - jelentette ki Kulcsár Krisztián.

Az egyéni sportágak csapat kategóriájában a férfiaknál a Koch Máté, Nagy Dávid, ifj. Andrásfi Tibor, Bende Bence összeállítású junior világbajnok párbajtőrcsapat, a nőknél a Pusztai Liza, Nagy Valentina, Battai Sugár Katinka, Bérczy Dorottya alkotta, szintén junior vb-győztes kardcsapat lett a győztes. A klasszikus csapatsport kategória legjobbja a junior Európa-bajnoki címet nyert női kézilabda-válogatott lett.

Özbas Szofi a nőknél lett a legjobb. Forrás: Utanpotlassport.hu

Idén először értékelték az egyéni sportágak vegyes - női és férfi versenyzőkből álló - csapatait. Itt megosztott első díjban részesült a junior Eb-győztes nyíltvízi úszó-, az ifjúsági Európa-bajnok pisztoly-, valamint a szintén ifi Eb-aranyérmes puskacsapat.

A díjakat Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián, Sárfalvi Péter sportért felelős államtitkár-helyettes és Fábián László, a MOB sportigazgatója adta át az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az egyéni legjobbak:
férfiak:
1. Kopasz Bálint (kajakos)
2. Halász Bence (atléta, kalapácsvető)
3. Takács István (birkózó)
nők:
1. Özbas Szofi (cselgáncsozó)
2. Muhari Eszter (vívó)
3. Berecz Blanka (úszó)