Társoldalunk:

A kerekesszékes kosárlabda kikerül a paralimpia programjából

2020.01.31. 22:50

Az ügy hátterében a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság és a Nemzetközi Kerekesszékes Kosárlabda Szövetség vitája áll, ugyanis a felek nem tudnak megegyezni abban, miként határozzák meg a sérültségi kategóriákat és kik szerepelhessenek a sportág tornáján.

"Elismerjük, hogy a kerekesszékes kosárlabda a paralimpia egyik népszerű eseménye, de ez nem jelenti, hogy szövetsége a szabályok felett állna" - mondta Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, aki szerint "a sportolók osztályozása egységes valamennyi paralimpiai sportág esetében", kivétel ez alól nem lehet.

A sportvezető úgy vélte, hogy a sportági szövetség szabályai olyan sportolók részvételét is lehetővé teszik, akik más paralimpiai sportágban nem indulhatnának. Becslések szerint 50-75 sportolóról van szó. Hozzátették: amennyiben az érintetteknek mégis sikerül megállapodniuk egymással, úgy a mostani döntés felülvizsgálható. Kerekesszékes kosárlabdában a nőknél és a férfiaknál is amerikai aranyérem született Rio de Janeiróban.