Társoldalunk:

A lehetetlenre vállalkozik öt serpa a Mount Everesten

2020.02.24. 16:09

Öt nap alatt akarja megmászni a Mount Everestet öt serpa a nepáli oldalról, hogy felállítsák a hegycsúcs legrövidebb idő alatti megmászásának rekordját a téli mászószezonban.

A csoport hétfőn helikopteren utazott az Everest alaptáborába, a mászást kedden kezdik. Vezetőjük, a 34 éves Tashi Lakpa elmondta, tervük szerint szombaton érik el a 8850 méter magasan lévő csúcsot, majd gyorsan leereszkednek és már vasárnap visszatérnek Katmanduba.

"Az utolsó csapat, amely télen mászta meg a hegyet, két hónap alatt teljesítette, mi azonban öt napra tervezünk, új hegymászó rekordot felállítva" – mondta el Lakpa hétfőn a nepáli fővárosban.

A nepáli csapat négy tagja Halung Dorchi Sherpa, Pasang Nurbu Sherpa, Ming Temba Sherpa és a csapat vezetője, Tashi Lakpa Sherpa (balról jobbra)Forrás: AFP/Prakash Mathema

A serpáknak meg kell küzdeniük a szélsőséges hideggel, az erős szelekkel és a hótorlaszokkal, hogy 27 év után ők legyenek az elsők, akik a téli mászószezonban jutnak fel a Csomolungmára.
Ebben az évszakban csak nagyon kevesen mászták meg a hegyet: először 1980-ban jutottak fel ide hegymászók télen (egy Andrzej Zawada vezette lengyel mászócsapat, akik egyben az első téli mászást teljesítették egy nyolcezres csúcson, amit végül Leszek Cichy és Krzysztof Wielick ért el), utoljára pedig 1993-ban. A hegyen jelenleg egy másik öt fős, két német és három spanyol mászóból álló csapat is próbálkozik, ők február 28-ra tűzték ki az utolsó csúcstámadást.

A Mount Everesten a tavaszi mászószezon áprilisban és májusban van, ekkor a legkedvezőbbek a körülmények.

Lakpa szerint csapata más hegyeken készült fel a megmérettetésre és akklimatizálták testüket a nagy magasságokhoz.

A serpacsapat vezetője nyolcszor járt már a világ legmagasabb hegcsúcsán, míg a többiek 3, 2, illetve egy alkalommal.

A Himalájában élő serpa népcsoport tagjai többnyire jakpásztorok és kereskedők voltak, amíg Nepál az 1950-es években meg nem nyitotta határait. Kitartásuk, a hegyekben szerzett ismereteik, tapasztalataik és az oxigénhiányt génjeik miatt jobban elviselő adottságaik által hamarosan keresett hegyi vezetőkké és teherhordókká váltak. Nevüket így gyakran a hegyi vezetőkkel azonosítják.