Társoldalunk:

A koronavírus átírhatja az olimpia és az Európa-bajnokság rendezését

2020.03.09. 14:12

A tervek szerint július 24-én veszi majd kezdetét a tokiói olimpia, azonban a koronavírus-járvány átírhatja az elképzeléseket. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a játékok sorsa, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint elkötelezettek a játékok megtartása mellett. Az olimpia előtt labdarúgó Európa-bajnokságot is rendeznek júniusban, az Európai Labdarúgó-szövetség optimistán tekint a torna sorsára, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az olimpiák történetében eddig háromszor fordult elő, hogy törölni kellett a sporteseményt. 1916-ban az I. világháború miatt nem tudták megrendezni a játékokat, míg 1940-ben és 1944-ben a II. világháború miatt maradt el a helsinki és londoni olimpia. Most azonban benne van a pakliban, hogy 76 év után ismét elmarad a világ egyik legrangosabb sporteseménye, mégpedig a koronavírus-járvány miatt.

Japán olimpiarendezésért felelős minisztere, Seiko Hashimoto március elején az NKH televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) kötött szerződés értelmében a szervezet csak akkor mondhatja le az eseményt, ha az adott év végéig nincs lehetőség a megrendezésre.

Ismertetése szerint május végén születhet meg a végső döntés az olimpia sorsáról.

A NOB elnöke, Thomas Bach egy nappal a japán bejelentés után tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nincs "B-terv" a rendezés helyszínének és a szervezet egyelőre nem akarja sem elhalasztani az eseményt, sem teljesen lefújni azt. Kiemelte: elkötelezettek amellett, hogy az eredeti időpontban sikeresen meg lehet tartani az olimpiát.

Bach továbbá nyílt levélben fordult a sportolókhoz, amelyben arra bíztatta őket, hogy továbbra is folytassák a felkészülésüket a tornára, valamint elnézés kért azokért a kellemetlenségekért, amelyek a kvalifikációs tornák miatt alakultak ki. Bizonyos esetekben ugyanis előfordult, hogy egy-egy eseményt nem tartottak meg, vagy áthelyezték őket.

A NOB honlapja szerint már 4,5 millió jegyet értékesítettek a tokiói olimpiára.

A japánok igyekeznek mindent megtenni a koronavírus terjedésének megakadályozására, a labdarúgó J.League első három osztályának mérkőzéseit március 15-ig elhalasztották, de egyéb sportesemények is zárt kapuk mögött zajlanak.

A friss adatok szerint Japánban 502 koronavírus-fertőzött van.

A koronavírus-járvány miatt azonban kérdéses a június 12-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság sorsa is.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke a szervezet 44. kongresszusa után azt hangoztatta, hogy a torna tervek szerint meg fog valósulni.

"Legyünk optimisták és ne a legrosszabb forgatókönyvekről beszéljünk. Tizenkét országban rendezzük az Eb-t, nem is tudják milyen sok aggályunk van egy ilyen nagyszabású rendezvény előtt. Biztonsági aggályaink vannak, politikai instabilitással kapcsolatos aggályaink vannak, és ezek egyike sem a vírus. Foglalkozunk vele, és bízunk benne, hogy meg tudunk birkózni vele", fogalmazott Aleksander Ceferin.

A tizenkét szervező ország közül az egyik Olaszország, ahol a tervek szerint Rómában lennének meccsek. Az adatok szerint az olaszoknál 7375 koronavírusos beteg van. Éppen ezért a labdarúgó Serie A mérkőzéseit is vagy zárt kapuk mögött rendezik, vagy bizonyos régiókban teljesen elhalasztják.

Vincenzo Spadafora olasz sportminiszter szerint egyébként a labdarúgó bajnokságot teljesen fel kellene függeszteni.

A Forma-1 versenyit is érzékenyen érinti a járvány. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) válságstábot állított fel a koronavírus terjedése miatt. Közleményük szerint figyelik az eseményeket és fejlemények fényében hoznak majd döntéseket a versenyekről.

Ami már biztossá vált korábban, hogy az április 19-re tervezett Kínai Nagydíjat elhalasztották, valamint a Bahreini Nagydíjat zárt kapuk mögött rendezik meg március 28-án.