Társoldalunk:

Újabb halasztási kérelmek érkeztek az olimpiával kapcsolatban

2020.03.22. 12:32

A Szerb és a Horvát Olimpiai Bizottság is csatlakozott azokhoz a szervezetekhez, amelyek a július 24. és augusztus 9. között kiírt tokiói nyári olimpia elhalasztását kérik a koronavírus-járvány terjedése miatt.

"Japán sok erőforrást fektetett be az olimpiába, de mi azt támogatjuk, hogy az emberi élet az első - mondta Vanja Udovicic, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke. A horvát társa, Zlatko Matesa azt mondta, szerinte lehetetlen folytatni az előkészületeket a jelenlegi körülmények között. 

"Senki sem akarja, hogy a játékokat elhalasszák, de azt hiszem, közel állunk egy ilyen forgatókönyvhez. Úgy tűnik, ez az egyetlen lehetőség. A sport leállt egész Európában, és senki sem tudja, mikor fog folytatódni" - fogalmazott Matesa. Hozzátette: a versenyzés lehetetlenné vált, és ezért úgy gondolja, hogy képtelenség, hogy a tervek szerint menjen minden előre. Véleménye szerint néhány hónappal el kellene halasztani a tokiói olimpiát.

Nagy a nyomás Thomas Bachon, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökénForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb sportolója, a gátfutó és bobos Lolo Jones reméli, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) dönt a halasztásról. 

"Ha olimpikonként az a feladatunk, hogy inspiráljuk a társadalmat, hogy legyünk egészségesek, akkor most ellentmondásba keverednénk azzal, hogy jelenleg kerülni kell a nyilvános helyeket, az edzőtermeket, a sportpályákat és uszodákat. De néhányan mégis ezt csinálják közülünk, mert a NOB azt mondja, hogy legyünk készek, és folytassuk az edzéseket" - mondta a 60 méter gáton kétszeres fedettpályás világbajnok sportoló.

A dél-afrikaiak olimpiai és világbajnok úszója, Chad le Clos ugyancsak arra panaszkodott, hogy képtelen edzéseket tartani. Először Olaszországba tervezett edzőtábort, de ezt a koronavírus-járvány miatt törölték, ezért átutazott Törökországba. Azonban most ott is lehetetlenné vált a maradása, és hazautazott Fokvárosba. 

"Nincs edzőm, nincs edzőpartnerem, ha itt is bezárják a sportlétesítményeket, akkor nincs B tervem. Félelmetes. Beszéltem például a kanadai Penny Oleksiakkal, ő már 20 napja nem tudott úszni" - árulta el Le Clos, akinek kétségei vannak, hogy megtartható-e a kiírt időpontban az olimpia, de úgy véli, a sportolók képesek fenntartani a figyelmüket.