Társoldalunk:

A szombati események miatt már az olimpia halasztásán dolgoznak Tokióban

2020.03.22. 11:46

Szombaton több mint 50 000 ember zsúfolódott össze, többen órákat álltak tömött sorokban a globális koronavírus-járvány alatt, hogy láthassák az olimpiai lángot Japán északi részén. Az ötkarikás játékokat szervező bizottság az események miatt elkezdte kidolgozni a lehetséges halasztási forgatókönyveket.

A tokiói olimpia halasztása érzékeny téma, melynek a két legfontosabb vetülete az egészség védelme és egy újratervezéssel járó óriási anyagi veszteség.

Japán gazdasága erre az évre a turizmus jelentős fellendülésével és a hazai fogyasztás növekedésével számolt, ráadásul eddig már 12 milliárd dollárt költöttek az előkészületekre, a japán szponzorok pedig 3 milliárd dollárt tettek bele a történetbe, azaz nagyjából 4890 milliárd forintnyi összeg forog kockán. 

A szervezőbizottság munkájába belelátó források a The Guardian cikke szerint úgy nyilatkoztak, hogy több forgatókönyvet is készítenek a halasztásra vonatkozóan, amelyekben az egyes lehetőségeket gazdaságilag is megvizsgálják, és természetesen a sportnaptár többi eseményét is figyelembe veszik. 45 vagy 60 nappal később is lehet az olimpia, de akár a 2021-es és 2022-es év is szóba jöhet, ugyanakkor ez a két esztendő már így is elég zsúfolt már más világesemények miatt. 

Március végéig az is eldől, hogy esetleg eredeti időpontban lenne az olimpia, de kevesebb sportággal és versenyzővel, vagy rendes létszámmal, csak zárt kapuk mögött. 

A végső döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé lesz az ügyben, de Japán álláspontja is jelentősen számít majd. Egy biztos, minél tovább halogatják a dolgot, a felkelő nap országának annál többe kerül majd az olimpia a folyamatban lévő előkészületi munkák miatt.