Ez lesz az olimpiai láng sorsa

Olympic flame handover ceremony in Athens 2020,Athens,Grece,Olympic
ATHENS, GREECE - MARCH 19: Former Japanese swimmer Imoto Naoko holds the Olympic torch during the olympic flame handover ceremony for the 2020 Tokyo Summer Olympics, on March 19, 2020 in Athens. The ceremony is held behind closed doors as a preventive measure against the spread of the Covid-19 caused by the novel Coronavirus. ARIS MESSINIS / AFP / Pool / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Áprilisban viszik Tokióba az olimpiai lángot, amelyet addig Fukusimában őriznek. A lángfutás váltóját szerdán azért állították le, mert kedden eldőlt, nem idén, hanem jövőre rendezik meg a tokiói nyári játékokat.

A láng március 12-én lobbant fel a hagyományos keretek között, de a szokásosnál kevesebb, mindössze száz meghívott és akkreditált vendég részvételével az ókori játékok helyszínén, Olümpiában.

A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok március 19-én vették át a fáklyát az athéni Panathinaiko Stadionban a koronavírus-járvány miatt nézők és delegációk részvétele nélkül megrendezett ünnepség keretében. Menet közben, Spártában a sok érdeklődő miatt a Görög Olimpiai Bizottság kénytelen volt rövid időre félbeszakítani a váltót.

A japánoknál marad az olimpiai láng Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Aris Messinis / Afp / Pool

A láng március 20-án érkezett meg Japánba, ahol rögtön az első napon tömegjelenetek játszódtak le annak ellenére, hogy a kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken. A további napokon is hasonlóan nagy népszerűségnek örvendett a lángváltó, a helyieket nem igazán lehetett rávenni, hogy tartózkodjanak a futás helyszíni megtekintésétől.

A játékok halasztásáról szóló keddi döntés után a szervezők bejelentették, hogy a váltót törlik, de

az olimpia jelképe marad Japánban a remény szimbólumaként.

Egyelőre Fukusimában őrzik, majd a fővárosba szállítják, ahol a városközpontban egy biztonsági lámpásban lesz, olyan helyen, ahol nem vonz nagy tömegeket.

Az olimpiai láng a remény szimbólumaként Japánban marad Forrás: SOOC via AFP/EOE Handout / SOOC/Menelaos Myrillas

A szervezők kitértek rá: a jövő évi lángfutás szervezésekor elsőbbséget élveznek majd azok, akik idén részt vettek volna a váltóban. A láng az eredeti tervek szerint 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert megtéve jutott volna el a nyitóünnepségig - írta az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál.