Társoldalunk:

Katonai szolgálatra jelentkezik a Premier League egyik legjobb focistája

2020.04.02. 17:10

Angol sajtóértesülések szerint Szon Hung Min, a Tottenham Hotspur dél-koreai támadója hamarosan katonai szolgáltra jelentkezik.

Dél-Koreában minden egészséges férfinak kötelező a sorkatonai szolgálat. A szárazföldi erőknél és a tengerészgyalogságnál 21 hónap a szolgálati idő, a haditengerészetnél 23 hónap, míg a légierőnél 24 hónap. 

Szon Hung Min a Premier League egyik legjobb támadójaForrás: AFP/Ian Kington

A Tottenham támadójának is teljesítenie kellett volna a 21 hónapos katonai kiképzést. A szolgálat alól csak fizikai vagy mentális alkalmatlanság jelent felmentést, és popsztároknak, sportcsillagoknak egyaránt kötelező a bevonulás 28 éves koruk előtt. A sportolók számára azonban adódik egy kiskapu.

Ha az olimpiai játékokon vagy az Ázsiai Játékokon érmet szereznek, akkor csak egy négyhetes alapkiképzésre kell bevonulniuk, és bár hivatalosan katonai állományban lesznek, folytathatják pályafutásukat. Mivel Szon 2018-ban aranyérmes lett a szingapúri Ázsiai Játékokon, felmentést kapott a teljes szolgálat alól.

Így örült a Tottenham sztárja, miután megúszott 21 hónap katonaságot

A dél-koreai labdarúgó-válogatott hosszabbítás után 2-1-re legyőzte Japánt az Ázsiai Játékok döntőjében. Szon Hung Minből, a Tigrisek csapatkapitányából minden feszültség kijött a második gól után, ami érthető, ugyanis ezzel megúszott 21 hónapnyi katonaságot. Mint ismert, a villámléptű szélsőt a Tottenhamnek nem lett volna kötelező elengednie a tornára, ám Szonnak - a dél-koreai törvények értelmében - 28 éves koráig teljesítenie kellett volna a 21 hónapos katonai kiképzést.

Miután a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a Premier League küzdelmeit, a dél-koreai támadó kihasználná az időt arra, hogy letudja a négyhetes katonai szolgálatot. 

The Guardian értesülése szerint Szon már hazautazott Dél-Koreába, és várhatóan április 20-án szolgálatra jelentkezik. A 27 éves támadó az idei szezonban 32 mérkőzésen lépett pályára, 16 gólt lőtt, és 9 gólpasszt adott.