Az atlétákat tesztelte a leggyakrabban a RUSADA

athletics marathon doping sports health Horizontal ANTI-DOPING MEASURES ANTIDOPPING CONTROL DRUG-TAKING MEDICAL LABORATORY
Lab-technicians logs biological samples at Lancet laboratories, the only World Anti Doping Agency (WADA) accredited facility for eastern Africa, in the Kenyan capital of Nairobi on June 7, 2019. - Between 2004 and August 2018, 138 Kenyan athletes tested positive, according to a report by the World Anti-Doping Agency (WADA) and thirty-four kenyan athletes are currently suspended, under Anti-Doping Agency of Kenya (ADAK)and/or Athletes International Federation rules for testing positive for performance enhancing drugs. (Photo by TONY KARUMBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) az év első negyedében a legtöbb ellenőrző vizsgálatot az orosz atléták körében hajtotta végre.

A RUSADA összegzése nem szól róla, hogy szakemberei találtak-e pozitív esetet, csupán azt rögzíti, hogy az olimpiai sportágakat képviselő hazai sportolóknál januártól március végéig 457 tesztet végeztek. A vizsgáltak sorában a második helyet a súlyemelők foglalják el 119 mintavétellel, a harmadikak pedig a kajak-kenu képviselői (81).

A legtöbbször ellenőrzöttek közül a TASZSZ hírügynökség még a sílövőket és síversenyzőket (58), továbbá az úszókat (56) említette meg.

A kontroll alá vontak "háziversenyét" két atléta nyerte: mind Szergej Sirobokovnak, a 20 kilométeres gyaloglás 2017-es vb-ezüstérmesének, mind pedig Konsztantyin Plohotnyikovnak, az 1500 méter idei fedett pályás orosz bajnokának hat alkalommal kellett doppingmintát adnia.

Az Orosz Atlétikai Szövetség hétfőn jelentette be, hogy nem lehetnek válogatottak azok a versenyzők, akik korábban doppingvétséget követtek el.

A közlés szerint a tilalom azokra a sportolókra vonatkozik, akiket 2015 novemberétől számítva eltiltottak már egyszer, illetve olyan edzőkkel dolgoztak együtt, akiket ugyanettől a dátumtól számítva megbüntettek már.

A RUSADA rákapcsolt az ellenőrzésekre. Forrás: RIA Novosti/Vladimir Pesnya

Az orosz atléták 2015 vége óta nem vehetnek részt a nagy nemzetközi versenyeken - csak egyéni elbírálás után semlegesként -, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkor nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy

Oroszországban átfogó doppingolás zajlott.

Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy

Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.

Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, a 2018-as phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották Oroszországot,

a WADA tavaly decemberben pedig a laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől.