Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt most szünetelnek a bajnokságok, így a francia Paris Saint-Germain kiválósága, Kylian Mbappé sem csillogtathatja meg kivételes sebességét, ám a rendelkezésre álló adatok szerint 44,7 kilométer/órás sprintre is képes a világbajnok támadó. Viszonyításképpen jegyezzük meg, egy átlagember körülbelül 18 km/órás tempóban képes futni.

„Éreztem, hogy az egyik védő fel akar rúgni, és hogy egy másik végig a nyomomban lohol hasonló szándékkal. Csak az járt a fejemben, hogy lehagyjam őket, így inkább rúgtam egy gólt – mondta Mbappé egy 2017-es, a Lille elleni meccset követően, amelyen a rekordot elérte.

Kylian MBappé a világ leggyorsabb játékosa Forrás: AFP/Franck Fife

A Blikk beszámolójából kiderül, hogy a 100 méteren síkfutásban világcsúcstartó jamaicai Usain Bolt (33) legjobbja 47,5 kilométer/óra volt, viszont 9,58 másodperces 2009-es berlini világrekordja elérésekor „csak" 44,72-re gyorsult, ettől csak két századdal maradt el Mbappé. A francia labdarúgó adott esetben ezzel a tempóval több mérgeskígyó támadása elől elmenekülhetne, az egyik legveszélyesebb, a fekete mamba például csak 22 kilométer/órás mozdulattal csap le áldozatára. Az emlősök (gepárd:120 km/ó.), a halak (fekete marlin: 132 km/ó.) és a madarak (vándorsólyom: 390 km/ó.) csúcstartói viszont sokkal gyorsabbak nála.

Mbappé mögött a spanyol élvonalban szereplő Real Madrid walesi támadója, Gareth Bale (30) következik, aki 2013-ban repesztett 40 kilométer/órával, míg az ötszörös aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo (35) a nemzeti csapat mezében futott 38,6 km/órás sebességgel a 2018-as világbajnokságon Spanyolország ellen.