Szuper Levente: Kőkemény időszak jön a magyar jégkorongban

IHOCKEY-WORLD-2009-SVK-HUN Horizontal
Hungarian goalie Levente Szuper lets a puck into his net during the preliminary round group A game with team Slovakia at the first day of IIHF Internetional Ice Hockey World Championship in Zurich on April 24, 2009. AFP PHOTO/ ALEXANDER NEMENOV (Photo by ALEXANDER NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Szuper Levente már három és fél évtizede a jégkorongban él, dolgozik. A korábbi válogatott kapus széleskörű párbeszéddel, nem csak a szakmai berkeken belüli egyeztetésekkel szeretné a sportágat felemelni a Magyar Jégkorong Szövetség elnökeként, ha megválasztják. A 39 éves sportvezető szerint kőkemény időszak előtt áll a magyar hoki, és a fejlődés csak úgy érhető el, ha a klubok lemondanak az egyéni érdekeikről a közös cél megvalósításáért.

Hogy telnek a karanténban a napjai?
Jól és aktívan, itthon vagyok a családommal, két gyermekünkkel. Aliz már nyolcéves, második osztályos, vele sokat tanulunk és nála mennek az online tanórák hétköznap. A kisfiam Barnabás hatéves, nála még nem a tankönyvek, hanem a fejlesztő játékok vannak a középpontban. Mindkettőjükkel sokat vagyunk kint az udvarunkon. Ezen kívül elvégzem a ház és a kert körüli munkákat, és a szüleimre is vigyázunk, itt laknak mellettünk.

A jégkorongedzések kapcsán május elején kaptuk meg az engedélyt a foglalkozások folytatására, így addig online oktatást tartottak az edzők, akikkel folyamatosan kapcsolatban állok.

A korlátozások feloldásáig olyan feladatokat végeztek a hokisok, amiket „szárazon" is meg lehetett csinálni.

A folyamatos itthonlét alkalmat adott arra, hogy 0-24-ben együtt tudok lenni a gyerekeimmel.

Ebben a helyzetben is meg lehet találni a jót, erősödni tudnak a családon belüli kapcsolatok, az egymás közötti kötelékek.

Április végén, nyolc év után hagyja ott a Vasas jégkorong szakosztályának a vezetését. Hogy értékelné ezt az időszakot a klubnál?
Ez egy hosszú és szép emlékekkel teli folyamat volt, amelynek az elején azt szerettük volna, hogy idővel egy jól felépített klub legyünk sok utánpótlás-játékossal, felnőtt csapattal és hogy a Jégcentrum a Vasas felügyelete alá tartozzon.

Mára már több mint 250 gyerek hokizik nálunk, rendkívül jó az edzői stábunk. A káposztásmegyeri jégcsarnok 2017 őszén a Vasas üzemeltetésébe került, és Vasas Jégcentrum néven működik tovább, két évvel ezelőtt pedig meglett a felnőtt csapat is.

Úgy gondolom, az itt töltött időm alatt a stáb is és én is jó munkát végeztünk, de nem kell múlt időben beszélnem, mert folytatódik Angyalföldön az elkezdett folyamat.

Szuper Levente (bal oldalon) sportvezetőként dolgozott a Vasasnál. Forrás: Vasas Jégkorong

Miért szeretne a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöke lenni?
Erre nem lehet egyszavas választ adni, de megpróbálok röviden válaszolni. 35 éve ebben a sportágban mozgok, külföldön is játszhattam jó néhány évet és 9. éve sportvezetőként dolgozom. A külföldön szerzett tapasztalatokat az itthoni rendszerbe beültetve szeretném a sportágat a legmagasabb szinten képviselni.

Elsőre lehet azt mondani, aki nem ismer, hogy ez mennyire általános. Ugyanakkor emlékeztetnénk mindenkit arra, hogy én

17 évesen több ezer ember előtt játszhattam a Ferencvárosban, a válogatottal olyan utat jártunk be, amit csak kevesen tehetnek meg, egyéni pályám is olyan állomásokra vitt, amikkel nemcsak én, hanem a magyar hoki is gazdagodott.

Sokat láttam és tapasztaltam. Amikor azt mondom sportvezető társaimnak, hogy a jelenlegi helyzetből sokkal többet is ki lehet hozni, azt az elmúlt bő három évtized empirikus tapasztalata mondatja velem. Kollégáimmal együtt és külön én magam is folyamatosan kutattam, milyen lehetőségek vannak globálisan a jégkorongban. Rendszeresen beszélgetek egykori kanadai, amerikai csapattársaimmal, akik jelenleg általános igazgatóként dolgoznak itt-ott. Hiszem, hogy egy másfajta szemléletű, operatív, ügyvezető elnök látványos változásokat hozhat.

Mi volt a következő lépése ez ügyben?
Nagyjából két hete kiküldtem a magyar jégkorongban dolgozóknak a stratégiai tervemet, hogy tisztában legyenek azzal, hosszú távon miként fejleszteném a sportágat itthon.

Véleményem szerint sok területen kell újragondolnunk a dolgokat, ezért is nagyon fontosnak tartom, hogy elinduljon a sportágban szereplők között egy párbeszéd. Szedjük szét a kiküldött tervemet, mik a hiányosságai, miket lehet fejleszteni.

Az egyeztetéseket nemcsak a szakmai stábbal, hanem mindegyik érintettel szeretném. A gazdasági, a politikai szereplőkkel is, mert egységben az erő. Mindenkire szükség van ahhoz, hogy a jégkorong sokat adhasson ismét az embereknek.

Milyen intézkedésekkel fejlesztené a sportágat?
A jelenlegi helyzetben mindenki egyetért abban, hogy a közeljövő a hokiban nem a pénzügyi bőség időszaka lesz. Ez lehetőséget ad számunkra, hogy a szakma előtérbe kerüljön, mert úgy érzem, ebben volt lemaradásunk, ezért a sportág követettsége, nézettsége hanyatlott.

Ezt az állapotot felül kell vizsgálni, újradefiniálni, hosszú távú stratégiát alkotni, mert eddig túl sok csapongás volt, évente változtak az irányok.

Ehhez szükség van a korábban említett párbeszédre az érintettek részéről, kritikai szemlélet, önvizsgálat és újjászületés kell néhány tekintetben.

Az elmúlt két hétben, mióta a tervem kiment, elindult az egyeztetés azokkal, akiket valóságosan érdekel a honi hoki. Ezúton is köszönöm az eddigi visszajelzéseket.

Szuper Levente a kapuban sok nagy csatát megélt a válogatottal. Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Egy vidéki klubvezetőt például itthon, a kertemben fogadtam, ahol elmondta, hogy mit látott jónak, mit gyengeségnek az anyagomban.

A szakmai berkeken kívül a gazdasági és a politikai érintettekkel is folyamatos az interakció. A MOL-lal, mint Magyarország legnagyobb vállalatával és mint a hokit egykoron támogató céggel is elindult egy kölcsönös előnyöket magában foglaló beszélgetés a jövőről, rengeteg kérdést kaptam már, de hangsúlyozom a legfontosabb, hogy minél többet beszéljünk egymással.

Játszunk el a gondolattal, megválasztják a szövetség vezetőjének. Milyen eredményekkel lenne elégedett az elnöki ciklusa végén, 2024-ben?
Szeretném, ha a sportág megítélése olyan lenne, amilyen nem is olyan régen volt. Az emberek sokat beszéltek róla, kitüntetett figyelem övezte a hokit.

A játékosokon látni lehetett, hogy szerények, kőkeményen dolgoznak és mennek a közös cél felé, mint egy összetartó, alázatos csapat. Fontos, hogy ezt érezzék a nézők is velük kapcsolatban,

így telhetnek meg a lelátók szurkolókkal, ami pedig a gazdasági élet szereplőinek az érdeklődését is felkeltené.

Ehhez nagyon sokat kell dolgozni. A sportágat értékesíteni kell, mert a hoki egyúttal egy „termék" is, amit eladhatóvá kell tenni.

Nehéz időszak elé nézünk, ezért hitelesen, és ha kell, határozottan, megalkuvás nélkül kell kommunikálni.

Szuper Leventének komoly tervei vannak a hazai hokiélettel. Forrás: vasassc.hu

Április végén született meg a döntés, hogy az MJSZ nem hosszabbítja meg Jarmo Tolvanen férfi szövetségi kapitány szerződését. Kit látna szívesen a finn szakember utódjaként a magyar válogatott élén?
Nem tisztem személyi kérdésekben a válogatott kapcsán döntéseket hozni.

Vas Mártont, az MJSZ általános igazgatóját több mint 35 éve ismerem, bízom az értékítéletében és abban, hogy jó döntést hoz

majd ez ügyben.

Ha már április, 12 éve volt a szapporói csoda, amikor a férfi jégkorong-válogatott feljutott a 2009-es A csoportos világbajnokságra. Ön hogyan emlékezett meg az évfordulóról?
Jó rá visszagondolni, de nem szoktam rákészülni és évfordulót tartani, maximum annyi, hogy mindig van valaki, aki emlékeztet rá. A barátaimnak vagy a volt csapattársaknak eszébe jut a dolog és felhívnak vagy SMS-t küldenek róla. Szerencsére 12 év után is van, aki szívesen emlékszik vissza a tornára.