Társoldalunk:

Építészmérnök lenne az olasz csatár, de az érettségit sem tudja letenni

2020.08.05. 15:15

Az egyszeres olasz válogatott támadó, Fabio Borini, aki karrierje során megfordult többek között a Chelsea-ben, a Liverpoolban és az AC Milanban, most pedig a Hellas Verona játékosa a Corriere della Sera című lapnak mesélt terveiről, illetve az előtte álló nehézségekről.

"A karantén alatt rengeteget tanultam, hogy le tudjak vizsgázni geometriából. Szeretnék diplomát szerezni, az álmom ugyanis az, hogy miután visszavonultam, beíratkozom az egyetemre és építészmérnök leszek. Olyan edzőközpontokat szeretnék tervezni, amelyek egyszerre felelnek meg a klub, a játékosok és a szakmai stáb igényeinek" – vázolta elképzeléseit a 29 éves játékos.

Fabio Borini 2019 februárjában egy Empolinak lőtt gólját ünnepliForrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

Megtette az első lépést, hiszen beíratkozott a Cantúban lévő Istituto Sant'Elia nevű műszaki szakközépiskolába. A második lépés azonban nem akar összejönni: előbb a koronavírus-járvány, majd az azzal együtt járó karantén, annak feloldása után a Serie feszített programja nem tette lehetővé, hogy levizsgázzon. A klubja nem engedte el a kijelölt vizsganapokon, az iskola pedig nem hajlandó külön az ő számára kijelölni egy alkalmas vizsganapot. Ráadásul most már a tanárok is nyári szabadságukat töltik, így végképp ellehetetlenült Borini helyzete.

  Július 2-án szóltak, hogy 10-én lesz a vizsga. Nekem viszont meccsem volt. Mindenki láthatta

– háborgott a támadó, aki augusztus 20-án levizsgázhatna éppen egy másik iskolában, csakhogy ott nem hajlandóak fogadni "külsősöket".

"Keményen tanultam, erre nem hagyják, hogy levizsgázzak, amivel azt kockáztatom, hogy elveszítek egy évet. Előbb a Covid, aztán a bajnokság, most meg a nyári szünet. Pedig ez egy jó év volt számomra. A következő szezonban viszont nem tudom, hol fogok játszani, lehet, hogy külföldön. Szóval sokat veszítek, ha most nem tudok levizsgázni" – mondta.

Nem gyakori, de azért Borini nem az első focista, aki sokat tanul. A korábbi francia válogatott Mathieu Flamini egy biokémiai cég alapítója, a világbajnok védő, Giorgio Chiellini közgazdászként szerzett doktori címet. De friss példa a Premier League-be kedden feljutott Fulham hősének, a Brentford ellen 2-1-re megnyert play-off döntőben két gólt szerző Joe Bryan esete, aki a karantén alatt tévézés helyett rengeteget olvasott, főleg a társadalmi és szociológiai témákban.