Társoldalunk:

Hamis olimpiai érmeket árult egy japán férfi az interneten

2020.08.05. 08:16

A japán rendőrség letartóztatott egy férfit, aki a gyanú szerint összesen 63, a jövő évi tokiói olimpia medáljaira megszólalásig hasonlító hamis érmeket adott el az interneten. 

Az 54 éves Wada Kijojuki még hétfőn vették őrizetbe a szabadalmi törvény megsértésének vádjával. A hatóságok szerint a férfi 2019 decembere és 2020 januárja között összesen 63 hamis, a jövő évi tokiói olimpia hivatalos medáljaira hasonlító érmett szerzett be Kínából, majd értékesített tovább. Egy-egy éremért mintegy 2000 jent (kb. 5500 forint) fizetett, az üzleten pedig összességében több mint félmillió jent (ami nagyjából 1,5 millió forintnak felel meg) keresett.

A hivatalos érmeket 2019 júliusában mutatták be, ezt követően kezdődhetett meg a hamis termékek előállítása. A hatóságok szerint az érmek valóban megtévesztésig hasonlítanak az eredetiekre, természetesen szerepel rajtuk az olimpiai ötkarika, a Tokyo 2020 felírat, valamint a játékok emblémája, de még a szalag tervezésére és dekorálására is odafigyeltek a hamisítók.