Társoldalunk:

Lionel Messi már az irodalom világát is meghódította

2020.11.08. 11:17

Jordi Puntí katalán író, újságíró és fordító saját bevallása szerint kísérletet tett arra, hogy a foglalkozásából adódóan megfelelő szavakat találjon a Barcelona hatszoros aranylabdás labdarúgójának teljesítményére.

Az író hosszú gondolatmenetében azt fejtegeti, hogy az argentin válogatott ikon elképesztő játékára és például a Bayer Leverkusen ellen szerzett öt góljára (2012-ben 7-1-re nyert a katalán csapat) még az irodalom eszköztárával is nehéz a megfelelő jelzőket megtalálni.

Ugyanakkor azt is elismeri, hogy a 33 éves focista teljesítménye miatt kreatív gondolkodásra „kényszerülnek" az emberek, hogy újabb és újabb szavakat találjanak Messi játékára. Màrius Serra író például a La Vanguardia újságban összegyűjtött egy 584 elemből álló, ábécésorrendbe szedett listát azokból a szavakból, amelyeket még jelzőként lehetne használni az admiráblilistől (csodálatos, csodálatra méltó) a zseniálisig.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Egy másik író, Marc Pastor, a Fot-li Pou (Adj neki, Pou) című weblapon megjelent írásában egész egyszerűen egy teljesen új melléknév bevezetését javasolja az utókor számára: messzis. Pastor meg is magyarázza az új szó jelentését: olyan ember, aki egy meccsen, egy gólnál, vagy bármilyen egyéb labdarúgással kapcsolatos tevékenység közben kitűnik a futballban való jártasságával, technikai tudásával, kitartásával, erejével".

A teljes cikk ITT olvasható.