Ferenc pápa Maradonáról beszélt

- Vertical FOOTBALL POPE ASIDE SPORTS SHIRT PRESENT AMERICAN SHOT CHARITY GAME
This handout picture taken on released on September 1, 2014 by the Osservatore Romano, the Vatican press office, shows Argentinian former football player Diego Armando Maradona (R) presenting a personalised Argentina jersey to Pope Francis during a meeting with organizers, players and guests of the intereligious "match for peace" football game that will be played tonight in Rome's Olympic Styadium, in Paul VI hall at the Vatican on September 1, 2014. AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = (Photo by - / OSSERVATORE ROMANO / AFP)
Vágólapra másolva!
A legnagyobb olasz sport napilap, a La Gazzetta dello Sport Ferenc pápának szentelt lapszámmal jelent meg 2021. január 2-án. A katolikus egyházfő sok más mellett Diego Maradonáról is szót ejtett. 

A Maradonához hasonlóan argentin Ferenc pápa, aki köztudottan szenvedélyes focirajongó (kedvenc csapata a San Lorenzo) természetesen nem kerülhette el a november 25-én, 60 éves korában szívroham következtében meghalt legendás honfitársra vonatkozó kérdést.

"2014-ben egy, a béke jegyében rendezett mérkőzésen találkoztam vele – emlékezett vissza Ferenc pápa. – Nagy szeretettel gondolok vissza mindarra, amit Diego a szegények iskolája szervezetünkért (Scholas Occurentes) tett világszerte. A pályán ő egy valóságos költő volt, aki emberek millióit tette boldoggá Argentínában és Nápolyban. Ugyanakkor egy rendkívül törékeny ember is volt."

A pápa felelevenítette emlékeit az 1986-os foci-vb döntőjéről, amelyet Argentína 3-2-re nyert meg az NSZK ellen.

"Az egy különösen nehéz időszak volt számomra. Frankfurtban voltam, anyagot gyűjtöttem a disszertációmhoz és igyekeztem megtanulni a nyelvet. A döntőt szerencsére meg tudtam nézni, úgyhogy tanulásról csak a következő napon lehetett szó. Emlékszem, a döntő másnapján a német órán egy japán lány felírta a táblára, hogy "Élján sokáig Argentína" – merült el a Szentatya a kellemes emlékekben.