Meghalt a keletnémet Császár

'The other club': Doerner looks back to 65 years Dynamo Dresden Sports soccer people Horizontal FOOTBALL
06 April 2018, Dresden, Germany: Former soccer player Hans-Jürgen Dörner in the DDV Stadium. Hans-Jürgen "Dixie" Dörner has been associated with Dynamo Dresden for 51 years. The club celebrates its 65th anniversary on Thursday. Dörner knows his turbulent history like no other from the position of a player, coach and member of the supervisory board. Photo: Sebastian Kahnert/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Hosszan tartó betegségben, 70 éves korában elhunyt Hans-Jürgen Dörner, a keletnémet labdarúgás legendás alakja.

A hírt a német szövetség és volt klubja, a Dynamo Dresden közölte szerdán.

Dörnert karrierje során a keletnémet Császárnak hívták - a nyugatnémeteknél Franz Beckenbauernek járt a Kaiser megszólítás -, a válogatottban 100 fellépésével rekordernek számított, tagja volt az 1976-os, montreali olimpián aranyérmes együttesnek.

A védő 1969 és 1985 között, teljes játékospályafutása során a drezdaiak keretét erősítette, ötször nyert bajnoki címet és ötször kupát az NDK-ban. Az 558 mérkőzése rekord a Dynamo Dresdenben, ezeken védőként 101 gólt szerzett.

Visszavonulását követően az NDK olimpiai csapatát, az U23-as gárdát irányította edzőként, majd

a németországi egyesítést követően első keletnémet trénerként dolgozott a Bundesligában, az élvonalbeli Werder Bremennél.

A későbbiekben volt az FSV Zwickau, a VfB Leipzig, valamint a kairói al-Ahli szakembere is. Az 1990-es években a német válogatottnál Berti Vogts szövetségi kapitány munkáját segítette.

Dörner jövő hét kedden lett volna 71 éves.