Társoldalunk:

A sportág őshazájában remekeltek a magyar bothúzók

2022.06.28. 15:57

Három ezüstéremmel és két bronzzal térhet haza az oroszországi bothúzóvilágbajnokságról a magyar küldöttség. A csapat legeredményesebb tagja Véró Alex lett, aki saját súlycsoportjában második, az abszolút kategóriában pedig harmadik helyezést ért el.

Az eredményről Deli Tamás, a magyar küldöttség vezetője kiemelte, hogy az eddigi vébéken összesen négy érmet szereztek a mieink, ezt most egyetlen versenyen sikerült túlszárnyalni, ráadásul a sportág őshazájában, Jakutföldön. Deli Tamás azt is elmondta, sokat fejlődött a sportág idehaza, így már egészen más célokat fogalmaztak meg, mint öt éve, amikor már egy-egy megnyert meccsnek is örülhettek.

"Ehhez képest most a súlycsoportos versenyre úgy készültünk, háromból három indulónk lehet dobogóesélyes" – mondta a Prémium Médiának a csapatvezetői feladatok mellett a vb-n versenyzőként is elindult sportvezető.

A magyar csapat páratlanul sikeres vb-t zárt, amiből a férfiak mellett a nők is kivették a részüketForrás: Prémium Média

A küldöttség legeredményesebb tagja Véró Alex lett, aki egy héttel korábban még a Prémium erősember-liga balatonlellei állomásán versenyzett. A derekegyházi versenyző a saját súlycsoportjában második, az abszolút kategóriában harmadik helyezett lett. Mellette Csordás Cintia lett nyert még ezüstöt, a még juniorkorú Szőcs Petra, valamint Pál András bronzot.

Véró Alex igazán sokoldalú versenyzője az erősportoknak, hiszen a bothúzás mellett erőemelésben és a strongman viadalokon is rendre a legjobbak között találjuk.

"Az elmúlt két évben 45 kilót fogyott, ami a dinamikájának jót tett, ugyanakkor a döntőben a többszörös győztes, Viktor Kolibabcsuk ellen így kevesebb esélye volt. Az orosz csak bothúzásban versenyez, testfelépítésben egészen más, és Alexnek a döntőben hiányzott ez a 45 kiló, amivel, ha megindította a testét, nem volt senki a világon, aki meg tudta fogni. Jó példa erre a két évvel korábbi lengyel világkupa, ahol az akkori súlyával Kolibabcsukot simán verte 2:0-ra. Ez a bravúr pénteken nem jött össze, de ez így is iszonyatosan jó teljesítmény volt egy olyan sportágban, ami alapvetően nem a miénk" – értékelte tanítványa teljesítményét Deli Tamás.

Véró Alex (szemben), ha egyszer megragadja a botot, ember legyen a talpán, aki elveszi tőleForrás: Prémium Média

A legjobb magyar bothúzó különösen a vb harmadik napján alkotott maradandót, amikor az első két nap kegyetlen versenyeiből magával vitt fáradtsággal mit sem törődve győzte le üzbég ellenfelét.

"A dobogón három orosz mellett látni felemelő érzés volt – ezekért a pillanatokért éri meg a sok munka" - mondta Deli.

Véró Alex (kék nadrágban) szinte legyőzhetetlen voltForrás: Prémium Média

A világbajnokságra több mint ötven nemzetből érkeztek versenyzők, köztük az oroszok mellett a sportág igazi nagyágyúinak számító üzbégekkel, kigízekkel és mongolokkal, azaz az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság dacára a komplett viágelit ott volt Szahában.

"Jó kimondani, hogy ezekkel az iszonyat felkészült versenyzőkkel ma már mi is harcban tudunk lenni" – tette hozzá Deli Tamás