Társoldalunk:

Önkéntesként dolgozik a vizes vb-n a legendás magyar focista

2022.06.29. 17:57

Kovács Kálmán, a korábbi 56-szoros magyar válogatott focista önkéntesként dolgozik a Hajós Alfréd Sportuszodában a vizes-világbajnokság alatt. A korábbi remek focista a Blikknek elmondta, hogy a néha fárasztó munkát a közösségépítő ereje miatt szereti csinálni.

A Honvéd 56 éves legendája önkéntesként dolgozik a vizes-világbajnokságon. Elsősorban a külföldi szurkolókat igazítja útba, vagy látja el őket hasznos tanácsokkal, ha elbizonytalanodnának a Margitszigeten. Kovács Kálmán ötször volt magyar bajnok és kétszer Magyar Kupa-győztes a Honvéddal, de volt ciprusi bajnok és kupagyőztes is az Apoel Nicosiával, illetve van egy francia bronzérme az Auxerre-rel, vagyis tartalmas pályafutást tudhat magáénak, ő mégsem a magyar fociban tölt be szerepet, hanem a XVII. kerületi Kőrösi Csoma Általános Iskola és Gimnáziumban testnevelőtanárként dolgozik, és emellett most már sokadszorra vállal önkénteskedést budapesti világeseményeken.

A 2016-os franciaországi foci Eb-n a Magyarország–Izland mérkőzésre mentünk a nagyobbik fiammal és a metrón útba igazított minket egy Eb-pólós úriember. Ő mesélt először az önkénteskedésről, ami nagyon megtetszett, ezért elhatároztam, ha lesz lehetőségem, kipróbálom magam én is ebben a szerepkörben. Jó érzés, ha például egy külföldi hálás, mert nekem köszönhetően nem kell több megállót sétálnia, hanem a bejárathoz legközelebb száll le a villamosról, vagy a buszról. A mostani vizes vb-n is pont történt egy ilyen eset, amikor a műúszásra igyekezett egy francia család" - mesélte a Blikknek Kovács Kálmán, aki először a Puskás Aréna nyitómeccsén, a Magyarország–Uruguay felkészülési meccsen önkénteskedett, annak ellenére, hogy VIP-belépője volt.

Kovács Kálmán remek futballista volt, de most élvezi az önkénteskedéstForrás: MTI/Németh Ferenc

A korábbi nagyszerű csatár a tavalyi, részben hazai rendezésű foci Európa-bajnokságon és a budapesti kézilabda Eb-n is önkénteskedett. A néha fárasztó munkát a közösségépítő ereje miatt szereti csinálni.

"Sok az ismerős arc a versenyeken, egyre több emberrel van közös élményem, és olyan helyekre is bejutok, ahová más nem. A legsikeresebb, legismertebb sportolókkal így testközelből is találkozhatok. Mindig van egy-egy olyan momentum, vagy történés, ami akkor is erőt ad, ha elfáradtam. Például, amikor a korábbi tanítványaimmal futok össze, ami szintén gyakran előfordul" – tette hozzá a franciául és angolul is kommunikáló Kovács, akinek további nagy álmai vannak ezen a területen. "Jövőre a budapesti atlétikai világbajnokság nagyon mozgatja a fantáziámat, de a csúcs az lenne, ha sikerülne rendeznünk egy olimpiát és ott segédkezhetnék."

Dayot Upamecano a Bayern München sztárjátékosaForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tobias Hase

Kovács Kálmán a magyar-szlovén rendezésű U21-es labdarúgó Eb-n is közreműködött, és egy igazi sztár kért tőle közös fotót.

"A doppingellenőrök munkáját segítettem a tornán, amikor a jelenleg Bayern Münchenben futballozó francia védő, Dayot Upamecano a szobába toppant. Amikor kiderült, hogy én is játszottam a Valenciennes-ben, ahol ifistaként ő is megfordult, kért tőlem egy közös fotót. Amikor az ellenőr megérkezett, nem értette, hogy miért szelfizik a játékos velem, egy önkéntessel" – mesélte viccesen Kovács.