Gyilkossággal vádolt szupersztár, pedofil focista, kábítószertermelő birkózó - bűnöző sportolók

O.J. Simpson Seeks Retrial In Las Vegas Court - Day 3 GettyImageRank1 Justice - Concept Full Length USA Nevada Las Vegas Legal Trial O.J. Simpson Testimony Arts Culture and Entertainment Celebrities Court Hearing evidentiary Day 3 Clark County District Co
LAS VEGAS, NV - MAY 15: O.J. Simpson (R) walks up to the witness stand to testify during an evidentiary hearing in Clark County District Court May 15, 2013 in Las Vegas, Nevada. Simpson, who is currently serving a nine to 33-year sentence in state prison as a result of his October 2008 conviction for armed robbery and kidnapping charges, is using a writ of habeas corpus to seek a new trial, claiming he had such bad representation that his conviction should be reversed. Julie Jacobson - Pool/Getty Images/AFP (Photo by POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az egyik vezető sporthír volt a napokban, hogy a kétszeres olimpiai és világbajnok amerikai kosárlabdázó, Brittney Griner 9 és fél év börtönbüntetést kapott Oroszországban kábítószercsempészésért. Szomorú ezt olvasni minden idők egyik legjobb női kosarasáról, ugyanakkor távolról sem ő az első, és nyilván nem is az utolsó sztársportoló, aki hosszabb-rövidebb időre börtönbe kerül. Összeszedtünk néhányat, köztük olimpiai bajnokot és sportági halhatatlanokat is.

1 grammért 10 év

Brittney Griner, minden idők egyik legjobb női kosárlabda centere egy rossz szokás, egy pillanatnyi figyelmetlenség, nemtörődömség vagy éppen függősége miatt került egy pillanat alatt a világ tetejéről a pokol egyik alsó bugyrába. A 31 éves sztársportolóra augusztus 4-én szabott ki egy moszkvai (pontosabban az orosz főváros egyik elővárosában Khimkiben ülésező) bíróság 9 és fél év börtönbüntetést. Griner bűne az volt, hogy a február 17-én a seremetyevói repülőtéren összesen 1 gramm hasisnak megfelelő kannabiszolajat találtak a csomagjában. Azonban miután nem szólt előre a hatóságoknak, hogy ugyan orvosi engedéllyel birtokolt, de Oroszországban illegális holmit készül kivinni az országból, a tette így már kábítószercsempészésnek minősült, azt pedig nagyon komolyan veszik arrafelé. Különösen, ha egy külföldi követi el, akiről még azt is lehet feltételelzni, hogy a törvények fölött állónak gondolja magát.

A kétszeres olimpiai (2012 és 2016) és kétszeres világbajnok, 206 centi magas kosaras szupersztár, aki olyan könnyedén zsákolgat, hogy öröm nézni, aligha fogja megúszni a súyos börtönéveket.

A hazája profi ligájában a Phoenix Mercuryval WNBA-bajnoki címet is nyerő, kétszeres pontkirály és nyolcszoros All-Star-válogatott Griner az amerikai profiliga szüneteiben, azaz ősztől tavaszig a többi sztárhoz hasonlóan Európában játszott busás fizetésért. A jól fizető európai mezőnyből is kiemelkedett az orosz Jekatyerinburg, amelyik 2001-es, sokadik újraalapítását követően 15 orosz bajnoki címet és hat Euroligát nyert, és jószerével csak a világ legjobbjait hajlandó pályára küldeni. Nyilvánvaló, hogy Grinernek helye volt egy ilyen csapatban, és afelől sem lehet kétségünk, hogy kivételes bánásmódban volt része a csapatnál.

A sportoló lebukása után és a tárgyalásokon is azzal védekezett, hogy figyelmetlenül pakolt, ezért került a kannabiszolajat tartalmazó tégely a csomag aljára, és meg is feledkezett róla. De talán nem túlzott rosszindulat azt feltételezni, hogy február 17. előtt is így hozta-vitte az orvosi engedéllyel fájdalomcsillapításra felírt szert, csak éppen senkit nem érdekelt.

Brittney Griner a khimikben lévő bíróság tárgyalótermének vádlottak számára kialakított, ráccsal körülvett ketrecében Forrás: MTI/EPA/Pool/REUTERS/Jevgenyija Novozsenyina

Csakhogy egy héttel az Ukrajna elleni támadás előtt, az elmérgesedő orosz-amerikai politikai viszonyban Griner fontos üzenet közvetítője lett: az oroszok jelezték, hogy senkivel nem hajlandóak kivételt tenni, sőt példát statuálnak egy világszerte ismert amerikaival.

Griner 9 és fél éves börtönbüntetése egyelőre nem jogerős, a vád és a védelem is fellebbezett, de miután az orosz bíróságokon a büntető ügyek kevesebb mint 2 százalékában születik felmentő ítélet, a sportoló csak abban bízhat, hogy enyhítik a büntetését.

Nem gyilkos, de...

Minden bizonnyal OJ Simpson a leghíresebb sportoló, aki rács mögé került, mégha nem is abban az ügyben ítélték el végül, amelyik hónapokig lázban tartotta az Egyesült Államokat, és, amelyet világszerte óriási érdeklődés övezett.

Az 1947-ben Kaliforniában OJ maga volt a tökéletes atléta, és a megvalósult amerikai álom. Az 1950-60-as években nőtt fel fekete kamaszként (de legalább San Franciscóban és nem, mondjuk Alabamában), az apja ismert tranvesztita, nőimitátor volt, aki 1986-ban AIDS-ben halt meg. A kis OJ mindenféle betegségekkel küzdött, gyenge csontozata miatt ötéves köráig járógépet (ld. a Forrest Gump című filmet) kellett hordania, az anyja egyedül nevelte, és 9 éves koráig azt sem tudta, hogy keresztneve O betűjét egy Orenthal nevű francia színésznek köszönheti, akiért rajongott a nagymamája.

OJ a Billsben már hatalmas sztár volt:

A sánta kisfiúból a középiskolára már országosan ismert tehetségű focista vált, majd a San Francisco-i állami főiskolára az USC (University of Southern California) Trojanshoz került, ahol ország-világ előtt kibontakozhatott. Mindkét évében az egyetemi bajnokság legjobb futója lett, meccseket eldöntő legendás pontszerzései után olajfestmények születtek, és az 1969-es drafton az első helyen csapott le rá a Buffalo Bills. Tíz év alatt rekordot rekordra halmozott (három ezek közül máig él!), minden idők egyik legnagyobbjaként vonult vissza 1979-ben.

Foci után jöttek a filmek, OJ Hollywoodot is bevette, olyan kasszasikerekben játszott, mint a Pokoli torony, a Cassandra-átjáró, és persze a Csupasz pisztoly trilógia.

Mit keresett Nordberg Detroitban?

1977-ben egy éjszakai klubban ismerkedett meg Nicole Brownnal. Még nős volt, de ez nem zavarta különösebben, két év múlva el is vált első feleségétől, hogy 1985-ben elvegye a szőke szépséget. A viharos kapcsolatból (Simpson állítólag többször is bántalmazta a nőt) két gyerekük született, végül 1992-ben elváltak. A következő évben megpróbálták helyre hozni a kapcsolatot, de reménytelen volt a kísérlet.

És, amikor Nicole mással kezdett randizni az OJ nem tudta elviselni. 1994. június 12-én Nicole Brownt és barátját, Ron Goldmant vérbe fagyva találták meg a házuk előtt. OJ-t öt nappal később vették őrizetbe. Hogy mekkora sztár volt még mindig, és az ügy milyen hullámokat kavart, jól mutatja, hogy megszakították az NBA-döntő közvetítését, hogy egy nem különösebben gyorsan hajtó SUV-t követő rendőrautókat 90 millióan nézzenek. Bár tárgyi bizonyítékok is szóltak ellene, a kor sztárügyvédjei meggyőzték az esküdteket, és felmentették OJ-t. Csakhogy a per költségei, valamint a Nicole Brown családja által indított polgári per lenullázták a vagyonát (33,5 millió dollár kártérítésre ítélték), szinte mindenét el kellett adnia, még beszédes című könyvének (Ha én tettem volna: egy gyilkos vallomása) jogát sem tarthatta meg.

OJ Simpson megkezdi kilenc évig tartó börtönbüntetését 2008-ban Forrás: Getty Images via AFP/2013 Getty Images/Pool

A 2000-es évek elejétől fogva rendre összeütközésbe került a törvénnyel, a legnagyobb hibát azonban akkor követte el, amikor 2007. szeptember 13-án néhány társával felfegyverkezve behatolt a Palace Station kaszinóba, hogy értékes sportrelikviákat szerezzenek. Itt aztán volt minden: súlyos testi sértés, emberrablás, jogosulatlan fegyvertartás, rablás, ami a bíróság előtt 33 év börtönbüntetést ért. Végül "csak" kilenc évet kellett leülnie, 2017. október 1-jén szabadult a Lovelock fegyházból, és 2021. december 14. óta pedig már a nevelőtisztjével sem kell találkoznia, azaz jogilag is szabad ember.

Az igazi vitathatatlan

A küzdősportokat felvonultató akciófilmek rajongói között népes tábora van a változatos amerikai és orosz börtönökben játszódó Vitathatatlan című sorozatnak. Csakhogy lehet a vásznon akármilyen jó Michael Jai White, Wesley Snipes, Wing Rhames, vagy éppen Scott Adkins, az igazi nagy börtönbajnokot úgy hívják, hogy Bernard Hopkins.

A későbbi vitathatatlan középsúlyú világbajnok, majd a félnehézsúlyban is a csúcsra érő Hopkins profi karrierje során olyan sztárokat győzött le, mint Roy Jones Jr. (igaz, tőle egyszer ki is kapott), Glen Johnson, Félix Trinidad, Oscar De La Hoya, Antonio Tarver és Winky Wright.

Pályája csúcsán, ami bő egy évtizedig, a Jermain Taylortól elszenvedett két vereségig tartó, a Hóhérnál nagyobb bokszoló nem igen akadt a kék ég alatt.

Az ifjú Hopkinsnak azonban volt ideje csiszolnia a technikáját és az erőnlétét, hiszen a börtönben viszonylag kevés dolga akad az embernek. A szegény philadelphiai családba született Bernardot 13 éves korára már háromszor késelték meg, igaz ő sem maradt adós: rablásokból sora fűzödött a nevéhez, amíg 17 éves korában 18 év börtönre nem ítélték kilencrendbeli rablásért.

1993-ban már világbajnokként tért vissza a Graterford fegyintézetbe, hogy bemutatót tartson:

A börtönben aztán szemtanúja volt egy brutális gyilkosságnak, és ez meghozta az eszét: örökre felhagyott bűnözéssel, elkezdett intenzíven foglalkozni a boksszal. Mire jó magaviselete miatt hat évvel később, 1988-ban szabadult már országszerte a börtönbajnokságok legnagyobb sztárja volt: nem hivatalos amatőr mérlege 95 győzelem és 4 vereség - valamennyi meccsét a rács mögött vívta.

A tökéletes vesztes

A lengyel Dawid Kostecki neve idehaza feltehetően csak a profi bokszot igazán jól ismerőknek mond valamit. A most 39 éves lengyel bunyósnak igen szép mérlege van, 39 győzelem (ebből 25 K.O.) mellett csupán két vereséget számlál. Pedig...

Pedig ez lehetett volna még ennél sokkal szebb. 2012. június 30-ra Lodzba, az Atlas Arénába volt kiírva a pályája csúcsán már túllévő, de azért még mindig óriási névnek számító Roy Jones Jr. elleni meccse. Egy győzelem megnyithatta volna az utat a komoly, akár címmeccsek felé is.

Csakhogy néhány nappal az összecsapás előtt a rendőrség őrizetbe vette Kosteckit, aki két és fél börtönt kapott

miután aktívan részt vett egy prostituáltakat futtató hálózat irányításában. Négy hónap híján le is ülte a kiszabott büntetést, szabadulása után visszatért a ringbe, de Krakkóban kikapott Andrzej Wasilewskitől, és soha többé nem húzott kesztyűt. A börtönbe viszont visszatért, miután 2016-ban újabb öt évet kapott autólopásért, kábítószerkereskedelmért és a már jól bejáratott futtatásért.

Csupán 38 éves volt, amikor 2019-ben a börtönben öngyilkosságot követett el.

Bunyós Joey

Az angol foci történetében volt egy-két kemény srác, elég csak a Vinnie Jones féle FA-kupa-győztes Wimbledonra gondolni, vagy a '70-es évek Brian Clough-féle Leeds Unitedjére. A rosszfiúk legrosszabbika azonban kétség kívül Joey Barton volt.

1982-ben született a Liverpoolhoz tartozó Huytonban, szülei elváltak, őt pedig az apja és a nagyanyja nevelte fel. Elmondása szerint előbbitől kapta útravalónak a munkamorálját, utóbbinak pedig azt köszönheti, hogy nem került a fiatalkorú drogbandákba.

A foci iránti szenvedélyét is az apjától örökölte, aki egy amatőr csapatban rúgta a labdát. A kis barton megjárt az Everton, a Liverpool és a Manchester City utánpótlását is, és 2003-ban utóbbi csapatban be is mutatkozhatott a Premier League-ben. Egyáltalán nem volt rossz focista, 2003-ban az angol U21-es csapatban volt két, majd 2007-ben a nagy válogatottban egy meccse. Nem sok, de csak eljutott odáig.

A fejével azonban valami nem volt rendben. 2004-ben egy Doncaster elleni felkészülési meccsen ő robbantott ki egy tömegverekedést, ugyanezen év végén,

a csapat karácsonyi buliján egy égő cigarettacsikket nyomot az egyik akadémista szemébe,

mert állítása szerint az fel akarta gyújtani a mezét.

A következő évben előbb eltörte egy gyalogos lábát (ráhajtott kocsival), majd a thaiföldi edzőtáborból zavarták haza, mert megütött egy 15 éves Everton-drukker fiút, mert az sértegette. El kellett végeznie egy indulatkezelő tréninget, de az nem sokat segített rajta: brutális szerelési kísérletek, csapattárs (Ousmane Dabo) megverése, taxis és közönséges járókelő elleni támadás, Dickson Etuhu (Sunderland) szétrúgása, Morten Gamst Pedersen (Blackburn) gyomorszájon vágása, mind-mind ott van a listán.

2007-ben aztán egy utcai verekedést már nem úszott meg: a bátyjával és az unokahúgával

csúnyán elvertek egy férfit egy italozás után, amiért hat hónap börtönre ítélték, ebből végül 74 napot kellett leülnie.

A Dabo elleni támadásért négy hónap felfüggesztettre és 200 óra közmunkára ítélték. Az azóta már edzőként dolgozó, és a harmadosztályú Bristol Roverst irányító Bartonnak könnyen lehet, hogy kinéz egy újabb büntetés: 2021 nyarán részegen megrugdosta és fojtogatta a feleségét.

Mind közül a legrosszabb?

2010 körül Adam Johnson volt az angol foci egyik nagy ígérete. A valóban tehetséges szélső a Middlesbrough-ban töltött évek után 2010-ben lett az egyre magasabbra kapaszkodó Manchester City játékosa. Klubbal mindjárt FA-kupát, majd bajnoki címet nyert, mielőtt 2012-ben visszatért volna gyerekkori klubjához, a Sunderlandhez.

Az észak-angliai csapatban ő lett sztár, imádták a szurkolók, és a jóképű fiatalembernek természetesen hölgyrajongói is voltak.

Adam Johnson ünnepli egyik gólját a Sunderland színeiben Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Johnson pedig óriási hibát követett el: miután egy 15 éves lány elkezdett vele flörtölni, ahelyett, hogy elzavarta volna, találkozgatni kezdett vele. Az biztos, hogy csókolóztak a játékos terepjárójában, ami után nem sokkal, 2015. március 2-án letartóztatták,

és három rendbeli, kiskorú kárára elkövetett szexuális bűncselekménnyel vádolták meg.

2016. márciusában hat év börtönre ítélték, és alig egyéves kislányától is eltiltották. Johnson jó magaviselete folytán végül büntetése felének letöltése után 2019. március 22-én szabadult.

Aki a börtönben is a legnagyobb király

2020. március 4-én, a koronavírus-járvány első hulláma által kikényszerített lezárások idején érkezett a hír, hogy a paraguayi hatóságok a főváros, Acunción egyik szállodájában őrizetbe vették a világbajnok és aranylabdás Ronaldinhót és bátyját, egyben menedzserét, Roberto Assist. Gyorsan kiderült, hogy a mi a vád ellenük, illetve az, hogy igazak a hatóságok sejtései, miszerint hamis útlevéllel hagyták el Brazíliát, illetve léptek be a vendéglátó országba.

A szállodai szobájukban a saját nevükre szóló, de őket paraguayi állampolgárként feltüntető íratokat találtak.

Ronaldinho és testvére ugyanis akkor éppen nem rendelkezett brazil útlevéllel, azt ugyanis bevonta hazájuk hatósága, miután nem voltak hajlandóak befizetnek azt a 8,5 millió dollárnak megfelelő összegű büntetét, amit egy természetvédelmi területen megvalósított engedély nélküli építkezés miatt szabtak ki rájuk még 2018-ban.

Ronaldinho és testvére, Roberto Assis bilincsben Forrás: AFP/Norberto Duarte

Útlevél nélkül el sem hagyhatták volna Brazíliát, azonban tavaly szeptemberben mégis kinevezték az ország egyik idegenforgalmi nagykövetének. És miután ebben a szerepben kapott meghívást egy asuncióni kaszinótulajdonoshoz, elkészültek a hamis íratok.

Ronaldinho azért mégiscsak világsztár, akivel minden körümények között öröm egy közös fotó, Dél-Amerika nem mindig a világ legszigorúbb jogrendet tartó térsége. Így aztán a folyton mosolygó brazil cselkirály megúszta 32 nap börtönnel, és négy hónap paraguayi házi őrizettel az egyébként igen súlyos bűncselekményt.

Ronaldinho bent sem tétlenkedett: csapatkapitánya lett a börtön egyik kispályás együttesének, amelyikkel meg is nyerte az intézmény bajnokságát: a döntőben öt gólt, hatot előkészített, a 11-2-es győzelemért járó 16 kilós kismalacot pedig feltehetően jóízűen elfogyasztotta a brigád.

A megtévedt bajnok esete

Farkas Péter a valaha volt egyik legnagyobb magyar birkózó. Pontosabban lehetett volna, mert a tehetsége megvolt hozzá, hogy a sportág igazi legendájává váljon, ne csak itthon, hanem világszerte. Az 1988-as junior Európa-bajnoki cím után egy évvel már a felnőttek között lett negyedik, de ez csupán a kezdet volt. Az 1990-es vb-n a döntőben legyőzte szöul olimpiai bajnokát, a négyszeres világbajnok Mihail Mamiasvilit, majd a következő évben Aschaffenburgban Európa-bajnok lett, Várnában pedig megvédte vb-címét. És jött 1992, a barcelonai olimpia, ahol - erre tényleg nincs jobb szó - szétverte a mezőnyt. A kép, amikor a dobogó tetején állva beleharap az aranyérembe ikonikussá vált.

Ehelyett itt van nekünk ez a kép: Farkas Péter a tárgyalásán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A barcelonai csodát azonban nem követték továbbiak. Négy évig versenyt sem nyert, majd, amikor mégis, akkor azt elvették tőle: a budapesti Eb-n a szőnyegen 2-2-re végzett a török Hamza Yerlikaya ellen, és kevesebb intéssel nyert, de miután a törökök óvtak, videóról újrapontozták a meccset és Yerlikayát hozták ki győztesnek.

Még négy évig "elbirkózgatott", de ez már nem is hasonlított az egykori nagy bajnokra. 2000-es visszavonulása után pedig csőstül jöttek a bajok. Előbb szabálytalan parkolás miatt került összetűzésbe egy rendőrrel, amiért két év felfüggesztett börtönt kapott, majd 2004-ben újra letartóztatták, és ez már végzetesnek bizonyult. Kiderült ugyanis, hogy

édesanyja budapesti ingatlanán az addigi legnagyobb magyarországi marihuánaültetvényre és kábítószert előállító laboratóriumát üzemeltette.

Kábítószerrel való visszaélés miatt perbe fogták. 2006-ban első fokon felmentették, a másodfokon 2008-ban viszont 5 és fél év fegyházra ítélték. Az ítélethirdetést nem várta meg, egyszerűen kisétált a bíróságról, és eltűnt. Csak 2009 augusztusában fogták el Andorrában, decemberben pedig megkezdte hét évre súlyosbított büntetésének letöltését. Végül 2014 augusztusában szabadult.

Télen-nyáron bundában

A korábbi NB I-es focista, Kenesei Zoltán itthon megfordult tjöbbek között a Haladásban, az MTK-ban és a Honvédban, a magyar mellett számos európai bajnokságot igen jól ismer, hiszen játszott Izraelben, Albániában, Cipruson és Romániában is. Talán ezért lehetett hasznos tagja annak a nemzetközi fogadási maffiának, amelynek magyarországi szálait a 2010-es évek elején göngyölítették fel, és amelynek a gyanú szerint ő volt az itteni első embere. Kenesei annyiból kakukktojás az összeállításban, hogy csupán az előzetesig jutott, mert bár több jogerős ítélet is született ellene, azok egyike sem letöltendő büntetés. A nemzetközi szál tekintetében egyelőre nem született ítélet első fokon sem: ugyan 2021 májusra tervezték, de a vírushelyzet miatt ítélkezési szünetet rendeltek el a bíróságokon, írta több mint egy éve a Nemzeti Sport.