Nem akármilyen diplomát szerzett az olimpiai bajnok magyar dzsúdós

Fotó: BME - Geberle Berci Fotó: BME - Geberle Berci
KOvács Antal Dr. Aszódi Attilától, a BME Természettuodmányi Karának dékánjától veszi át doktori diplomáját
Vágólapra másolva!
Kovács Antal, olimpiai bajnok cselgáncsozó, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója is diplomát vett át a Műegyetem nukleáristechnológia-menedzsment szakán. A nemzetközi szinten is egyedülálló képzésen most végzett az első évfolyam.

"A Műegyetem az atomenergiával foglalkozó szakemberek utánpótlásának kulcsintézménye. A most végzett évfolyam azzal a menedzsmenttudással is rendelkezik, amely elengedhetetlen a nukleáris létesítmények fenntartható és biztonságos működtetéséhez" – mondta el Aszódi Attila, a BME TTK dékánja a diplomaátadó kapcsán.

Kovács Antal (balra) Dr. Aszódi Attilától, a BME Természettuodmányi Karának dékánjától veszi át diplomáját Forrás: BME - Geberle Berci/Geberle Berci

Kovács Antal, olimpiai bajnok cselgáncsozó, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője, aki maga is a program végzőse hozzátette:

"A BME a műszaki és a gazdasági tudást egyszerre tudta magas szinten átadni a képzés során. A dzsúdó titka az egyensúly és eséskor a biztonságos földre érkezés. Az egyensúly megtartása és a biztonságra törekvés a menedzsmentben is elengedhetetlen, sőt kulcsfontosságú a nukleáris létesítmények menedzsmentjében, ezért is hiánypótló a BME új képzése."

A BME nukleáris képzései azért is egyedülálló adottságokkal bírnak, mert az elméleti oktatás mellett a gyakorlati képzésre rendelkezésre áll a Műegyetemen oktatóreaktora, ami nemcsak hazánkban, hanem a régióban is meghatározó képzőhely. A magyar nukleáris iparban dolgozó közép- és felsővezetők szinte kivétel nélkül részt vettek műegyetemi alap-, mester- vagy szakmérnöki képzésben, és sok ezerre tehető azoknak a fizikusoknak, energetikai és egyéb mérnököknek a száma, akik az oktatóreaktorban sajátíthatták el az atomenergetika és a nukleáris technika biztonságos alkalmazásának részleteit, áll az intézmény által kiadott közleményben.

Kovács Antal kezében a diplomával és a BME 240 éves évforuldója alkalmából kiadott emlékéremmel Forrás: BME - Geberle Berci/Geberle Berci

Kovács Antal az 1992-es barcelonai olimpián a 95 kg-os súlycsoportban nyerte Magyarország első és máig egyetlen olimpiai aranyérmét cselgáncsban. 1993-ban világbajnok lett, 2001-ben pedig vb-ezüstérmes volt, Európa-bajnokságokról öt bronz- és két ezüstérme. 2005 óta dolgozik a Paksi Atomerűműben.