Társoldalunk:

Óriási szexbotrány tört ki az amerikai női focisták között

2022.10.05. 07:09

Az Egyesült Államokban a hét elején jelent meg egy olyan jelentés, amely az egész országot felháborította. A dokumentum egy éve nyilvánosságra került vádakon alapul és több undorító esetet is kiemel, amikor az edzők helytelenül bántak a női futballistákkal.

Az ország volt igazságügyi minisztere, Sally Yates készítette a több mint 300 oldalas jelentést, amelyben az áll, hogy a női labdarúgó-bajnokságnak, az NWSL-nek három vezetőedzője nem megfelelően viselkedett a játékosaival szemben.

Egyikük egyebek mellett otthonába csalta egy játékosát meccsvideókat elemezni, de ehelyett önkielégítést végzett és pornót mutatott neki. Egy másik edző három játékost zsarolt meg azért, hogy lefeküdjenek vele, a harmadik férfi – aki elsősorban utánpótláskorú focistákat edzett – pedig a szexuális életükről faggatta a tanítványait. A jelentésben említett trió közül csak egy beszélt az esetekről Yates nyomozói csapatának.

Szintén hatalmas felháborodást váltott ki a jelentésben szereplő azon információ, miszerint több klub, az NWSL és az Amerikai Labdarúgó-szövetség (USSF) is valamennyire tudatában volt az edzők nem megfelelő viselkedésének, de nem avatkoztak közbe, és lehetővé tették az edzők számára, hogy akár új állást is találjanak a szövetségen belül. Egy esetben az élvonalbeli klub a helytelen viselkedés miatt elbocsátotta az edzőt, de nem értesítette a pontos okról a többi klubot és amikor az edző új állást kapott, a klub gratulált is neki a közösségi médiában.

„Az eredmények lesújtóak és felháborítóak. Rávilágítanak a futball rendszerszintű hibáira, amelyeket ki kell javítani, ha azt akarjuk, hogy minden szinten biztonságos és barátságos hely legyen a sportolók számára. Mélyen elkötelezett vagyok a változás mellett" – írta Cindy Parlow Cone, az USSF elnöke a Twitteren.

Forrás