Elájult a sportoló, amikor a bíróság kimondta rá a szörnyű ítéletet - videó

2023.02.07. 13:58

Egy Buenos Aires-i bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt argentin rögbijátékost, akik részt vettek egy fiatal joghallgató brutális megölésében.

A 2020 januárjában, az argentin fővároshoz közeli Villa Gesell nevű népszerű üdülőhelyen történt eset annak idején az egész dél-amerikai országot megrázta, nem csupán az eset háborzongató kegyetlensége miatt, hanem azért is, mert az elkövetők videóra vették tettüket, ami persze szinte azonnal bejárta a közösségi médiát.

Az áldozat a mindössze 18 éves joghallgató, Fernando José Báez Sosa volt, aki a barátaival ment el szórakozni január 18-án éjszaka a népszerű Le Brique nevű klubba. A zsúfolt helyen a társaság egy vétlen összeütközés után heves szóváltásba keveredett a nyolcfős, a Buenos Aires-i Club Náutico Arsenal Zárate nevű egyesület rögbijátékosai alkotta csoporttal. A klubban és a klub előtti verekedést megakadályozták a biztonságiak, azonban Báez Sosáék a közelben maradtak hajnalig, hogy megvárják a klubban maradt barátaikat.

A meggyilkolt Fernando Báez Sosa arcképeForrás: NurPhoto via AFP/Carol Smiljan/NurPhoto/Carol Smiljan

Hajnali háromnegyed 5-kor támadtak rájuk a rögbisek, akik kimondottan a 18 éves joghallgatóra vadásztak. Először csak ketten támadtak rá, majd további sportolók is beszálltak az ütlegelésébe. Az egyik rögbis telefonjával felvette a verekedést, de csak addig rögzítette a képeket, amíg ő maga is be nem szállt Báez Sosa ütlegelésébe. A fiatalembert eszméletlenül hagyták a helyszínen, és nem sokkal később bele is halt súlyos agyi sérüléseibe. Az elkövetők miután megszabadultak véres ruháiktól, 20 perccel később már egy mosolygós közös szelfit osztottak meg a közösségi oldalaikon, majd elmentek reggelizni egy közeli gyorsétterembe.

Ülni fognak, az egész biztosForrás: AFP/Juan Mabromata

Az eset óriási felháborodást váltott ki Argentinában, a büntetőeljárást pedig példátlan médiafigyelem kísérte. Végül február 6-án megszületett az ítélet: öt rögbist (Maáximo Thomsent, Ciro Pertossit, Luciano Pertossit, Mathias Benicellit és Eno Comellit) életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság, míg három másik társukra (Lucas Pertossira, Blas Cinallira és Ayrton Viollazra) 15 év szabadságvesztés szabtak ki. Thomsen az itélet kihirdetése közben elájult: