Vágólapra másolva!
Egyetlen hétvége alatt nagyot fordult a világ Michelisz Norberttel. A túraautó-világbajnokság magyar versenyzője a balszerencsés hungaroringi hétvége után úgy érkezett a sorozat németországi fordulójának helyszínére, hogy 61 pont volt a lemaradása az éllovassal szemben. Sokan azt mondták, már csak matematikai esélye van a világbajnoki címre. A Nürburgring-Nordschleife és Michelisz azonban bizonyította: az autóversenyzésben bármi megtörténhet.

A 2017-es szezon startja előtt több WTCC-s pilóta és a Honda csapatvezetője is azt nyilatkozta az Origónak, hogy kiélezett küzdelem lesz idén a világbajnoki címért és nincs egyértelmű esélyes. Tiago Monteiro, Rob Huff és Alessandro Mariani is arra számított, hogy 6-7 versenyző közül kerülhet majd ki a végső győztes, annyira kiegyensúlyozottak lesznek az erőviszonyok. Négy forduló után mondhatjuk, hogy igazuk volt, habár Michelisz már nem számolgatja a pontokat, egyszerűen csak nyerni akar.

Tiago Monteiro és Michelisz Norbert csapattársakként küzdenek a világbajnoki címért Forrás: Facebook/Michelisz Norbert

Marrakesh, Monza: fent és lent

A gyári Honda magyar pilótájának felemásan indult a 2017-es szezonja a WTCC-ben. Egyértelműen és határozottan világbajnoki célokkal indult neki az évadnak, ami a marokkói nyitóhétvége eredményeit elnézve nem is tűnt eltúlzottnak: a marakeshi időmérőn a harmadik helyet szerezte meg Michelisz, a nyitófutamon az ötödik, a fő futamon pedig a második helyen ért célba. Azután következett a legendás monzai pálya, ahol szemmel látható volt, hogy a Honda tempója megvan, ám egy fontos kamikaze-tényezővel nem számoltak a japánok:

Mehdi Bennanival, aki a monzai nyitófutamon úgy tette tönkre Michelisz versenyét, hogy a magyarnak a futamgyőzelemre is komoly esélye volt.

A marokkói akciójának köszönhetően Michelisz nem tudta befejezni az első versenyt, a másodikon pedig csak hatodik lett.

Csapattársa, az idén szinte szárnyalva autózó Tiago Monteiro ezalatt jól elhúzott a pontversenyben: úgy hagyták el az Alpok lábát, hogy a portugálnak már 85 pontja volt, miközben Michelisznek csak 46.

De jött a Hungaroring és a hazai pályával járó remények.

Marokkóban dobogóval kezdődött az idény a magyar versenyzőnek Forrás: Jean Michel Le Meur / DPPI/Jean Michel Le Meur

Kiábrándító hazai pálya

És a hatalmas csalódás. Hiába töltötte meg idén is több tízezer ember a mogyoródi lelátókat, hiába ordította teli torokból a közönség, hogy "Norbi, Norbi, Norbi", az autóversenyzés istenei ezúttal nem segítették győzelemhez a hazai hőst. Michelisz Norbert az időmérőn csak a hatodik lett és bár a nyitóversenyen hatalmasat rajtolt, és gyorsan az élre tört, a volvós Thed Björk autója úgy találta el a magyar Hondáját, hogy defektet kapott és ki kellett jönnie új gumiért. Onnantól kezdve a hazaiak kedvencének esélye sem volt nemhogy a dobogóra, de még a pontszerzésre sem.

Hiába a hazai közönség biztatása, nem sikerült itthon a dobogó Fotó: Hirling Bálint - Origo

A fő futamra sikerült teljesen rendbehozni az autót, meg is lett a negyedik hely, ponthátránya azonban reménytelenül nagyra duzzadt.

Az éllovas Monteiro ugyanis ezalatt szépen zsebelgette be a pontokat és a világbajnokság harmadik fordulója után már 61 pont volt kettejük között, Michelisz az összetettbeli 8. helyről várta a folytatást.

A Nürburgring végre kiadta

Következett a Nürburgring-Nordschleife, a világ egyik legnehezebb pályája. Már a szabadedzéseken látszott, hogy Michelisz mintha minden dühét beletette volna az autózásba: elképesztő tempót diktált a mezőnynek egész hétvégén. Annyira feküdt neki és a Hondának is a zöld pokol, hogy az időmérőt fantasztikus köridővel nyerte meg.

A Nürburgringen Michelisz mellé állt a szerencse Forrás: DPPI/Florent Gooden

A pole pozíció a nyitófutamra - a fordított rajtrács miatt - a tizedik helyet jelentette a magyarnak, akitől a balszerencse átpártolt csapattársa, Tiago Monteiro mellé. Amíg ugyanis Michelisz az első versenyen okos autózással hetedik lett, a világbajnoki pontverseny első helyezettje defekt miatt csak utolsóként ért célba. Ráadásul a portugál a fő futamon is nullázott, Michelisz pedig másodikként végre dobogóra állhatott.

A fordulatos nürburgringi hétvége pedig visszahozta a magyar versenyző világbajnoki reményeit, mivel a 61 pontos különbség 31 pontra csökkent az élen állóval szemben,

aki már nem Tiago Monteiro, hanem a Polestar Racing Volvóját vezető Nicky Catsburg.

Már nem figyeli a pontverseny állását Fotó: Hirling Bálint - Origo

Pontszámolgatás helyett nyerni akar

A hullámzó évkezdet miatt Michelisz eljutott arra a pontra, amikor már nem figyeli, hányadik helyen áll az összetettben, hanem egyszerűen csak minden versenyt meg akar nyerni. Az Origónak azt mondta, az új taktikája eddig jól működött.

"Megmondom őszintén, a Hungaroring után már nem gondolkodtam a világbajnokságon és a Nürburgringen sem foglalkoztam vele.

Nem akarom magam plusz nyomás alá helyezni a világbajnoki cím miatt, a jelek szerint ez bejött, nyilván addig működik majd, amíg bele nem szaladok egy rosszabb eredménybe.

Nem örültem neki, hogy Tiago kiesett, inkább aggasztott, hogy nekem is defektem lehet, mindenképp célba akartam érni, hogy a fő futamra rendben legyen az autóm."

"Nem cselekedtem volna másként"

Vezetési stílusát sokszor éri kritika, a szurkolók egyik része szerint túlóvatoskodja a csatákat, mások azt mondják, feleslegesen megy bele kockázatos szituációkba. Michelisz erre azt mondja, a legjobb döntést a versenyautóból lehet csak meghozni. "Olyan kevés információból alkotnak véleményt a kívülállók, hogy ezek miatt nem haragszom.

A legtöbb információm úgyis nekem van, az adott pillanatban én tudok a legjobban dönteni.

Persze elfogadom más véleményét, ezek segítenek elgondolkodni azon, hogy jól döntöttem-e az adott helyzetben. Monza után például végiggondoltam, jó döntés volt-e, hogy megpróbáltam Bennanit megelőzni, de nem cselekedtem volna másként."

Michelisz a következő fordulóig hátralévő hetekben sem pihen, szimulátorozással veszi ki a részét a Honda fejlesztésében, valamint saját csapata, a M1RA színeiben indul majd a TCR Series hungaroringi versenyén. Június végén Portugáliában folytatódik a WTCC, a jelenleg második helyen álló Tiago Monteiro hazai pályája következik. A portugál 125 ponttal követi a 127 ponttal vezető Nicky Catsburgot, Michelisz 96 pontjával a hetedik helyen áll.